latinica  ћирилица
16/11/2015 |  16:40 | Autor: Agencije

Kim-začin koji topi kilograme

Bliži se zima, a s njom i taloženje kilograma. Ali, ako svakog dana budete jeli samo jednu kašičicu ovog začina, nećete nabaciti ni gram sala.
Kim - Foto: flickr.com
KimFoto: flickr.com

Kim je jedan od najstarijih poznatih začina, koji se koristio još prije više od 5.000 godina, a sada je dokazano i to da je veoma djelotvoran u borbi s viškom kilograma.

Naučnici sa Univerziteta medicinskih nauka u Iranu sproveli su zanimljivo istraživanje. Oni su formirali dvije grupe, a svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema s gojaznošću ili viškom kilograma.

U periodu od tri mjeseca, i jednoj i drugoj grupi je propisan meni po kojem je trebalo da unose 500 kalorija manje dnevno. Prva grupa ispitanica u to je vrijeme jela tri grama kima u prahu dnevno, umiješanog u 140 grama jogurta. Druga grupe žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka kima.

Nakon tri mjeseca, žene iz prve grupe, koja je konzumirala jogurt s dodatkom kima, izgubile su oko 1-4 kilograma više od ispitanica iz druge grupe. Istraživanje je još impresivnije kada se uzme u obzir podatak da su učesnice iz prve grupe izgubile 14,64 odsto više masnoća od onih iz druge grupe.

Kako je došlo do velikih promjena u kilaži od samo jedne kašičice kima na dan? Ovaj začin sadrži filosterole – biljnu hemikaliju poznatu po tome što sprječava zadržavanja holesterola u organizmu. Pošto je riječ o prvoj studiji koja dokazuje da ovaj začin pomaže pri mršavljenju, naučnici smatraju da se to dešava i zato što ubrzava metabolizam.

Želite da isprobate čudotvorno djelovanje kima na kilažu? Budući da običan jogurt i nije baš najbolja ideja za konzumiranje ovog začina, postoje mnogo ukusniji načini na koji možete iskoristiti njegove blagodati.