latinica  ћирилица
18/11/2015 |  09:01 | Autor: B92

Kako veličina testisa utiče na vaše zdravlje?

Ove, često zaboravljene dimenzije nisu nevažne, pokazala su naučna istraživanja.
Zdravlje (Foto:muskimagazin.com) - Foto: ilustracija
Zdravlje (Foto:muskimagazin.com)Foto: ilustracija

AKO IMATE VEĆE TESTISE...

Јedna studija iz 2013. godine, u kojoj je učestvovalo 2.800 muških ispitanika, otkrila je da muškarci sa većim testisima imaju veći rizik od srčanih oboljenja.

Takođe je otkriveno da muškarci koji imaju velike testise više piju alkohol i imaju visok krvni pritisak, kao i da češće doživljavaju stres.

AKO IMATE MANjE TESTISE...

Јedna medicinska studija naučnika iz Danske otkrila je korelaciju između kvaliteta sna i veličine testisa. Ispitano je 1.000 muškaraca i posmatran je njihov raspored spavanja, navike i prekidi sna tokom noći, a zatim su mjerili veličinu njihovih testisa i broj spermatozoida.

Rezultati su pokazali da muškarci koji pate od insomnije i kasnije idu u krevet imaju niži procenat sperme za 29 procenata. Pored tog,a njihovi testisi imaju tendenciju deformacije za 1,6 procenata.

MUŠKARCI SA MANjIM TESTISIMA SU BOLjI OČEVI

Ovo će vam možda zazvučati čudno , ali očevi koji imaju manje testise su privrženiji svojoj djeci, otkrila je studija sa Univerziteta Emori u Atlanti. Oni su intervjuisali očeve i majke o odnosu sa djecom, kao i o tome koliko učestvuju u mjenjanju pelena, odvođenju djece u školu ili kod ljekara.

Rezultati su pokazali da očevi koji su više uključeni u život svoje djece imaju manje testise.

RAK TESTISA

Najefikasniji način da izbjegnete ovaj problem jeste redovan samopregled. Rak testisa napada jedan ili oba testisa, tako što se pojavljuje u obliku sitne izrasline koja utiče na uvećanje testisa i izaziva težinu u mošnicama, bol u donjem dijelu stomaka i u reponama.

Ovaj tip kancera pogađa sve starosne grupe muškaraca, a najčešće u dobi između 20. i 34. godine.