latinica  ћирилица
18/11/2015 |  09:21 ⇒ 10:50 | Autor: B92

Oksford: Riječ godine uopšte nije riječ

Riječ godine čak nije ni riječ, što najbolje opisuje vrijeme u kojem živimo.
Smajli koji plače - Foto: ilustracija
Smajli koji plačeFoto: ilustracija

Јezik je divna, živa zvijer koja neprestano raste i mijenja se, dok smo mi svi lutke koje plešemo kako nas on vodi. Tako ni rječnici nisu bezbjedni od ćudljive lingvističke prirode.

A upravo to bi mogao biti razlog zašto su Oksfordski rječnici kao riječ 2015. godine proglasili jedan emotikon. Tačnije, smajlić koji plače od sreće.

Oksfordski rječnici inače već godinama biraju riječ godine, ali ove godine se Univerzitet u Oksfordu udružio sa kompanijom "Svift ki" kako bi otkrili najpopularnije emotikone iz cijelog svijeta. A onaj koji plače od smijeha je pobijedio.

Rasplakani emotikon se brzo popeo na vlast. 2014. godine je u Velikoj Britaniji činio svega četiri odsto svih emotikona, dok se ove godine popeo na 20 odsto.

Doduše, neki smatraju da je ovaj izbor riječi godine postao "smijurija" i da se na račun nje vesele pripadnici Oksforda, koji su prošle godine kao riječ godine izabrali vape, za šta mnogi nisu znali šta znači. Ako ste među njima, radi se o glagolu koji predstavlja udisanje i izdisanje pare koju proizvode električne cigarete ili slični proizvodi.