X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
18/11/2015 |  15:55 | Izvor: Agencije

Tri do pet kafa dnevno čuva od srčanih i neuroloških bolesti

Kod osoba koje dnevno konzumiraju tri do pet šoljica kafe primijećen je manji rizik od prijevremene smrti od posljedica srčanih bolesti, dijabetesa i Parkinsonove bolesti, a i manje su sklone samoubistvu, pokazalo je američko istraživanje.
Kafa - Foto: RTRS
KafaFoto: RTRS

Bez obzira na to je da li je riječ o kafi s kofeinom ili bez njega, taj napitak blagotvorno utiče na op[te zdravstveno stanje, tvrde članovi harvardske Škole za javno zdravlje.

Istraživanjem su obuhvaćene osobe koje ne piju kafu ili konzumiraju dnevno manje od dve šoljice, potom one koje ispijaju umerene količine tog napitka i osobe koje dnevno popiju i do pet šoljica.

"Bioaktivni sastojci kafe smanjuju otpornost na insulin i na upale", kazao je Ming Ding, glavni autor studije. "Ovo je djelimično objašnjenje za naše otkriće, ali moramo obaviti dodatna istraživanja kako bismo istražili biološke mehanizme koji rezultuju takvim učinkom".

Suprotno prethodnim istraživanjima, ova studija nije omogućila da se otkriju pozitivni učinci kafe na potencijalno sprječavanje razvoja karcinoma.

Rezultati istraživanja temelje se na podacima prikupljenim u trima velikim anketama sprovedenim među 300.000 medicinskih sestara i zdravstvenih radnika koji su odgovarali na upitnike o sopstvenom zdravstvenom stanju i životnim navikama tokom tridesetgodišnjeg razdoblja.

"U svakoj grupi ispitanika pokazalo se da je umjerena konzumacija kafe bila povezana sa smanjenim oboljevanjem i smrću povezanom s kardiovaskulanim bolestima, dijabetesom, neurološkim bolestima, poput Parkinsonove bolesti, a primijećena  je i manja sklonost samoubistvu", pokazuju rezultati studije.

Međutim, s obzirom na to da se studija temelji na subjektivnim odgovorima ispitanika o njihovim navikama, njena vjerodostojnost može biti upitna. Naučnici upozoravaju da se konzumiranje veće količine kafe ne može savjetovati svakome.

"Redovno ispijanje kafe uključuje i redovne i zdrave prehrambene navike", kazao je koautor studije, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu, Frank Hu. Dodao je da neke populacijske grupe, poput trudnica i djece, moraju da vode računa o količini kofeina koji unose u organizam.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Circulation.