latinica  ћирилица
22/11/2015 |  12:37 | Autor: TANЈUG

Samo tri pacijenta ispunilo uslov za liječenje kubanskom vakcinom

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković izjavila je danas da se do sada toj ustanovi za liječenje kubanskom vakcinom prijavilo 150 pacijenata, a da je troje ispunilo uslove za liječenje.
Kubanska vakcina za rak (Foto:pinkradio.com) -
Kubanska vakcina za rak (Foto:pinkradio.com)

Zdravković je rekla za RTS da očekuje da vakcine za liječenje karcinoma pluća u KBC Bežanijska kosa stignu sljedeće nedjelje i da će za 10 do 15 dana pacijenti biti vakcinisani.

"Sve informacije se nalaze na sajtu naše bolnice, a otvorili smo i posebnu telefonsku liniju gdje pacijenti mogu između 12.00 i 14.00 časova da dobiju informacije", rekla je Zdravković.

Od kada je kubanska vakcina 30. oktobra stigla u Srbiju, u tri zdravstvene ustanove u prijavljuju se pacijenti oboljeli od karcinoma pluća koji su zaintersovani za tu terapiju.

Nabavljeno je 1.680 vakcina, pa ljekari moraju da odrede ko će među prvima dobiti lijek. Onkolog Sanja Nikolić rekla je da dokumentacija za prijavu za liječenje tom vakcinom ne smije da bude starija od 30 dana. Nikolić je rekla da kubansku vakcinu mogu da prime pacijenti sa karcinomom pluća u četvrtom kliničkom stadijumu. Kako je RTS-u potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, kubanski ljekar Kamilo Rodrigez 29. novembra dolazi u Srbiju na mjesec dana, a nadgledaće početak primjene terapije protiv raka pluća.

Lijek se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka. Isti postupak ponavlja se poslije 14 dana, potom još tri puta na 14 dana, a onda po dogovoru s ljekarom. Vakcina će se davati u Institutu za plućne bolesti KCS, Institutu za onkologiju u Kamenici i u KBC Bežanijska kosa. Rak pluća jedna je od najčešćih malignih bolesti koja pogađa stranovnike Srbije.