latinica  ћирилица
23/11/2015 |  10:54 ⇒ 10:58 | Autor: RTRS

Šta se desi kada progutamo žvaku?

Tokom djetinjstva (a i kasnije) žvaka je mnogima bila omiljeni slatkiš.
Žvaka (Foto: Thinkstock) -
Žvaka (Foto: Thinkstock)

Međutim, umjesto u ustima, guma za žvakanje često je završila u našem sistemu za varenje, zbog čega su naši roditelji mnogo dramili. Treba se ipak zapitati da li je gutanje popularnog slatkiša zaista toliko opasno?

Možemo li svariti žvakaću gumu?

Gume za žvakanje naše tijelo ne može u potpunosti da svari. I dok sastojke poput zaslađivača i šećera tijelo prepoznaje i razgrađuje, ostatak ostaje u komadu.

Iako to možda zvuči opasno i zabrinjavajuće, nesvarena žvaka završava gdje i ostali nesvareni sastojci poput korice voća ili košpica pa će je naše tijelo izbaciti.

Može li se žvaka zalijepiti za želudac?

Najveća briga naših roditelja bila je ta da se guma za žvakanje ne zalijepi za zid ždrela ili želuca.

Ali, za razliku od neugodnih posledica žvake na odjeći, kosi ili đonu cipele, vjerovatnoća da se ona zalijepi za ždrijelo ili želudac je veoma mala. Iako će joj trebati nešto više vremena da prođe kroz cio sistem za varenje, vremenom će slatka žvakalica završiti tamo gdje i treba – u WC šolji.

Kada gutanje gume za žvakanje može postati problem?

Veoma su rijetki slučajevi u kojima gutanje žvake može izazvati zdravstvene probleme, a najčešće se vežu za poremećaje sistema za varenje izazvane divertikulitisom ili kronovom bolesti.

Izvor: Fokus