latinica  ћирилица
25/11/2015 |  15:16 | Autor: SRNA

Trebinje: U stalnom porastu broj oboljelih od plućnih bolesti

Broj oboljelih od plućnih bolesti u Trebinju u stalnom je porastu, rečeno je Srni u Odjeljenju za pulmologiju trebinjske Bolnice gdje će sutra biti organizovani besplatni pregledi disajne funkcije pluća - spirometrija.
Bolnica Trebinje - Foto: SRNA
Bolnica TrebinjeFoto: SRNA

Načelnik Odjeljenja za pulmologiju u Bolnici Trebinje Dušanka Mićunović Јovanović kaže da su od plućnih bolesti najprisutnije astma i hronična opstruktivna bolest, koje se najčešće i otkriju spirometrijom - zlatnim standardom za hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

"Od astme obolijevaju sve uzrasne kategorije, a od hronične opstruktivne bolesti uglavnom ljudi srednje životne dobi kod kojih je pušenje već uzelo maha", navela je Јovanovićeva.

Ona je napomenula da spirometrija, iako izuzetno važna za postavljanje dijagnoze, nije isključivi i jedini način za procjenu liječenja oboljelih.

"Ovom metodom otkriva se i neko suženje velikih disajnih puteva, da li je dio pluća isključen iz funkcije, kao što je kod popuštanja srca, fibroze pluća, velikih pleuralnih izliva, sarkoidoze ili drugih bolesti kod kojih dio pluća ne funkcioniše kako treba", pojasnila je Јovanovićeva.

Besplatna javna spirometrija sutra će biti organizovana na Odjeljenju za pulmologiju trebinjske Bolnice, od 11.00 do 13.00 časova. Zakazivanje pregleda, uputnice i zdravstvene knjižice nisu potrebne.