latinica  ћирилица
28/11/2015 |  09:21 ⇒ 16:39 | Autor: RTRS

Bezglutenska ishrana: Zabluda ili zdravstveni problem? (VIDEO)

Gluten je u veoma kratkom vremenu postao glavna tema kada je riječ o zdravoj ishrani. Pitanje je da li je bezglutenska prehrana stvarno potrebna svakom čovjeku, ili samo onima koji boluju od, rijetke i malo poznate bolesti, celijakije.
Pekarski proizvodi - gluten - Foto: RTRS
Pekarski proizvodi - glutenFoto: RTRS

Gluten konzumiramo gotovo svaki dan, a u posljednje vrijeme postao je neprijatelj broj jedan jer, navodno, izaziva probavne tegobe. Najviše se nalazi u pekarskim proizvodima, a zbog njega moguće je zamijesiti tijesto za hljeb da se ne raspadne.

Tehnolog Dragana Popara kaže da je protein po prirodi sličan gumi i ono što u stvari čini sturkturu tijesta. Pravi jedan skelet u kome se zadržavaju gasovi koji nastaju djelovanjem kvasaca.

Građani koje smo pitali šta misle da li je zdravija hrana sa glutenom ili bez njega kategorično kažu da je zdravija ona hrana koja ne sadrži gluten, a na naše pitanje šta je to zapravo gluten, odgovora nije bilo.

Maja Dragušić već gotovo deset godina boluje od celijakije. Njen organizam ne može probaviti gluten, i ne smije ga jesti ni u tragovima. Priznaje da život nije jednostavan, jer je najveći problem nabavka namirnica koje ne sadrže gluten. Veoma su skupe, nema ih u našim trgovinama, pa se često mora snalaziti tako što kupuje u inostranstvu.

Iako mnogi pekari svoje proizvode deklarišu kao bezglutenske, pitanje je da li se radi o marketinškom triku ili stvarnom bezglutenskom proizvodu. Trgovačka varka ili ne, za Draganu Poparu nije bilo dileme. Pošto radi kao tehnolog u pekarskom pogonu kaže da se bezglutenski proizvodi mogu proizvesti samo u posebnim uslovima.

"Nisam sigurna da na prostorima Republike Srpske rade prekare koje proizvode bezglutenske proizvode obzirom da je proizvodnja bezglutenskih proizvoda veoma zahtjevna. Ako se proizvod deklariše kao proizvod bez gluten, namijenjen je određenim kategorijama ljudi koji pate od celijakije, znači imaju netoleranciju na gluten. Samim tim, gluten ne smije biti prisutan čak ni u tragovima u namjernicama koje konzumiraju pacijenti oboljeli od celijakije," kaže Dragana.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH kažu da su pravila jasno definisana Pravilnikom o sastavu i označavanju hrane pogodne za osobe netolerantne na gluten.

Maja Dragušić ipak tvrdi da je niko od pekara nije uspio uvjeriti da proizvodi koje reklamiraju kao bezglutenske stvarno ne sadrže gluten. Nikakav pismeni dokaz nisu imali, pa zato poručuje svima da ne nasjedaju na trikove, i natpise na reklamama.

Očito je da su navodni bezglutenski proizovodi postali još jedan svjetski trend. Mnogi ih konzumiraju kako bi smršavili, a stručnjaci kažu da je to najveća zabluda. Zbog još jednog oblika pomodarstva, oni koji zaista moraju koristiti ove proizvode, nažalost, padaju u drugi plan. 

Nutricionista Gordana Ljoljić Dolić o bezglutenskoj prehrani i celijakiji 

Više od milion stanovnika Evrope pati od celijakije ili glutenske enteropatije. Znanje o bolesti i održavanju zdravlja je na veoma niskom nivou i u Evropi, a pogotovo u BiH, gdje prepoznavanje bolesti i nivo kliničke sumnje predstavljaju veliki problem. Bolest obuhvata sve uzraste i polove, a javlja se jednako kod djece kao i kod odraslih.

O bezglutenskoj prehrani i celijakiji u Јutarnjem programu govorila je nutricionista Gordana Ljoljić Dolić.