latinica  ћирилица
28/11/2015 |  15:15 | Autor: TANЈUG

Pronađena grobnica kraljice Nefertiti?

Postoji velika vjerovatnoća da grobnica egipatskog kralja Tutankamona sadrži prolaz u tajne odaje, gdje bi mogla da bude sahranjena kraljica Nefertiti, saopštili su danas stručnjaci, a ovi podaci biće poslati u Јapan na analizu.
Kraljica Nefertiti - Foto: Screenshot
Kraljica NefertitiFoto: Screenshot

Nefertiti, za koju se vjeruje da je Tutankamonova maćeha, preminula je u 14. vijeku prije nove ere i pronalaženje njene grobnice predstavljalo bi najveće arheološko otkriće u Egiptu u ovom vijeku, naveo je Rojters.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs najavio je planove za dalju analizu na konferenciji za novinare sa egipatskim ministrom za antikvitete Mamduhom al-Damatijem, koji je rekao da postoji "90 odsto šanse da se nešto nalazi iza zidova" Tutankamonove grobnice.

Rivs je u oktobru izjavio da vjeruje da u Tutankamonovom mauzoleju izvorno položeno tijelo Nefertiti, koje se već 3.000 godina nalazi iza dijela zida grobnice.

Tutankamon, dječak kralj, preminuo je oko 1323. godine prije nove ere. Njegovu grobnicu, sa čuvenom zlatnom posmrtnom maskom pronašao je u Dolini kraljeva, drugi britanski egiptolog Hauard Karter.

Stručnjaci su dugo pokušavali da dokuče zašto je njegova grobnica manja od grobnica drugih faraona i zašto je njen oblik više u skladu sa grobnicama egipatskih kraljica tog vremena.

Za Nefertiti se dugo vremena vjerovalo da je preminula tokom vladavine svog supruga i da je sahranjena u Amarni, gdje je pronađena njena bista.

Nedavno, brojni stručnjaci, uključujući i Rivsa, iznijeli su hipotezu da je ona nadživela Ahenatena, ali je promijenila ime i možda kratko vladala Egiptom, navela je britanska agencija.