latinica  ћирилица
01/12/2015 |  13:44 ⇒ 14:03 | Autor: Agencije

Ovo mjesto kao da je sa druge planete

Na malo više od 200 kilometara od Roga Afrike, u sklopu Republike Јemen, leži jedinstveni arhipelag ostrva koji je poznat pod imenom Sokotra. Zbog velike izolacije na ovim ostrvima se nalaze jedinstvene biljke, a čak trećina se ne može naći ni na jednom drugom mjestu na planeti.
Vanzemaljsko ostrvo - Foto: ilustracija
Vanzemaljsko ostrvoFoto: ilustracija

Na Sokotri vladaju ekstremne temperature kao i vlažnost vazduha koja je jedna od najnižih na svijetu. Јedna od najčudnijih biljaka sa ovom ostrva je "Drvo zmajeve krvi" koje je dobilo ime zbog crvene smole, a kome se davnih dana pridavao magijski značaj.

Zanimljiva biljka je i "pustinjska ruža", odnosno "biljka-flaša" koja je zbog klimatskih prilika morala da evoluira.

Pejzaž udaljenog ostrva Sokotra izgleda kao iz naučno-fantastičnih filmova, ali ono je, u stvari, evoluiralo do “vanzemaljskog izgleda“ jer se ostrvo odvojilo od afričkog kontinenta prije oko šest i sedam miliona godina, a neke vrste su stare 20 miliona godina.

Јoš samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta, pokazalo je istraživanje Centra za biljke na Bliskom Istoku, koje je otkrilo da 307 od 825 vrsta biljaka na Sokotri postoje samo na tom ostrvu i nigdje drugdje na Zemlji.

Ovo ostrvo ima oko 40.000 stanovnika, a nedavno ga je UNESKO proglasio svjetskom baštinom.

Osim neobične flore, na ostrvu živi i 140 vrsta ptica, od kojih 10 postoji samo na Sokotri. Zanimljivo je da na ostrvu nema vodozemaca poreklom sa Sokotre, a postoji samo jedan sisar – šišmiš. Zato je 90 odsto reptila endemska vrsta, uključujući rijetke beznoge guštere i jednu vrstu kameleona.