latinica  ћирилица
02/12/2015 |  17:49 | Autor: novosti.rs

Gojazni u mladosti - bolesni u starosti

Žene koje u mladosti muku muče sa viškom kilograma, u poznim godinama češće oboljevaju od različitih oblika karcinoma, naročito tumora dojke.
Gojaznost (Foto: thenutritionpost.com) -
Gojaznost (Foto: thenutritionpost.com)

Žene koje u mladosti muku muče sa viškom kilograma, u poznim godinama češće oboljevaju od različitih oblika karcinoma, naročito tumora dojke, zaključili su stručnjaci sa američkog Nacionalnog instituta za rak. Do toga su došli na osnovu istraživanja, koje je obuhvatilo oko 100.000 dama u periodu menopauze. Ispitanice su odgovarale na pitanja koliko su imale kilograma u 18 i 35 godina, ali i poslije 50. rođendana. Ispostavilo se da žene, koje su se ugojile 20 do 30 kg, rizikuju 1,5 puta više da obole od raka dojke u odnosu na one koje imaju istu kilažu kao u mladosti.


- Hormon estrogen je jedan od glavnih krivaca za tumor dojke, a proizvodi se u masnim ćelijama. Kod gojaznih žena njegova koncentracija je očigledno veća. Ipak, neophodno je da se rasvijetle još neke, do sada nejasne veze, između načina ishrane i oboljevanja od raka - naglasila je DŽudit En, član istraživačkog tima.