latinica  ћирилица
03/12/2015 |  15:46 ⇒ 15:48 | Autor: Agencije

Naučnici uspjeli da "isključe" protein odgovoran za rak

Već duže od 30 godina naučnici ne uspijevaju da “isključe“ protein poznat kao Ras koji je odgovoran za 30 odsto svih slučajeva kancera. Indirektno je uključen u praktično sve oblike te bolesti.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

Međutim, sada su istraživači Univerziteta u Torontu otkrili način da ga deaktiviraju koristeći eksperimentalni lijek. Njihovo otkriće moglo bi predstavljati revoluciju u liječenju raka.

U normalnim okolnostima, Ras izaziva rast ćelija, ali ovaj protein takođe izaziva i njihov nekontrolisan rast i tako je ključni igrač u mnogim oblicima kancera, a u slučaju raka pankreasa, čak 90 odsto.

Profesor Majkl Ou sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Torontu i njegove kolege otkrili su drugi protein nazvan SHP2 koji je efikasan u “isključivanju“ Rasa.

Radeći sa istraživačima Univerziteta u Indijani, tim je testirao taj inhibitor na miševima sa glioblastomom, najčešćim agresivnim tipom raka mozga.

“Rezultati su bili nevjerovatni. Šokirali smo se“, kaže profesor Ou. “Ništa nije pokazalo ovakve efekte“.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Nature Communications“.

Sljedeći korak za tim iz Toronta biće saradnja sa hirurzima specijalizovanim za kancer na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, kako bi liječili miševe sa tumorom pankreasa. Ako je SHP2 inhibitor efikasan, istraživači će na osnovu tih rezultata zahtijevati odobrenje za klinička ispitivanja na ljudima.