latinica  ћирилица
03/12/2015 |  16:10 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

U Srebrenici besplatno mjerenje glikoliziranog hemoglobina

Današnjom akcijom besplatnog mjerenja tromjesečnog profila glikoliziranog hemoglobina /HbA1C/ za članove Udruženja dijabetičara i ostale oboljele od šećerne bolesti u Srebrenici je završena dvonedjeljna aktivnost organizovana povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa - 14. novembra.
Srebrenica - mjerenje šećera - Foto: SRNA
Srebrenica - mjerenje šećeraFoto: SRNA

Današnjim mjerenjem HbA1C profila obuhvaćeno je 14 zainteresovanih članova udruženja i drugih oboljelih od ove bolesti, a akciju je organizovalo Udruženje dijabetičara u saradnji sa Domom zdravlja iz ovog mjesta.

U prostoriji ovog udruženja istovremeno je organizovan i ljekarski pregled oboljelih i propisivanje ili promjena određenih terapija pacijentima kojima je to bilo neophodno.

U prethodne dvije sedmice srebreničko Udruženje dijabetičara organizovalo je niz aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa među kojima su ulične akcije besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska u Srebrenici, Potočarima i Skelanima.

Organizovano je i besplatno mjerenje HbA1C profila za oboljele dijabetičare u Skelanima gdje je formirana i sekcija oboljelih od šećerne bolesti koja će djelovati u sastavu srebreničkog Udruženja dijabetičara.

Organizovana su i edukativna predavanja o uzrocima i simptomima šećerne bolesti, posljedicama i njenom liječenju, kao i okrugli sto na temu borbe protiv ove bolesti.

Udruženje je potpisalo sporazume o saradnji sa Domom zdravlja, opštinom i još nekoliko ustanova i nevladinih organizacija u Srebrenici u cilju međusobne saradnje, pomoći i organizovanije borbe protiv dijabetesa, te omogućavanja efikasnijeg rada ovog udruženja.

Srebreničko Udruženje dijabetičara ima oko 100 registrovanih članova i za većinu je obezbijedilo besplatne aparate za mjerenje nivoa šećera u krvi, a broj članova se povećao prethodnih dana prilikom provođenja ovih aktivnosti.

Ipak mnogo veći broj je oboljelih koji nisu članovi i onih koji ne prihvataju liječenje iako imaju visok nivo šećera u krvi što može dovesti do naglog slabljenja i pogoršanja zdravstvenog stanja tih osoba i neželjenih posljedica koje ova neizlječiva bolest izaziva ukoliko se pacijenti ne pridržavaju ljekarske terapije i ne brinu o načinu ishrane, fizičkim aktivnostima i životu uopšte.

Predsjednik udruženja Miloš Nikolić izjavio je Srni da je u okviru ove dvonedjeljne aktivnosti otkriven veći broj slučajeva povišenog šećera kod osoba koje nisu registrovane kao dijabetičari i da su mnogi poslušali savjete i potražili ljekarsku pomoć.

Nikolić je istakao da će biti organizovana još jedna akcija besplatnog mjerenja tromjesečnog profila hemoglobina za oboljele od dijabetesa 9. decembra da bi se iskoristile trakice, reagense i aparat koje je udruženje obezbijedilo za ovu akciju.

On kaže da će do tada obavijestiti veći broj oboljelih od dijabetesa i pozvati da obave besplatno mjerenje HbA1C profila.