latinica  ћирилица
03/12/2015 |  21:15 ⇒ 21:22 | Autor: TANЈUG

Lansirana pilot misija testiranja Ajnštajnove teorije

Evropska svemirska agencija lansirala je danas prototip laboratorije čiji će zadatak biti da potvrdi teoriju opšteg relativiteta koju je postavio i prije 100 godina objavio Albert Ajnštajn.
Evropska svemirska agencija -
Evropska svemirska agencija

Vega raketa poletjela je sa Evropskog svemirskog centra u Kuruu, u Francuskoj Gvajani, noseći u orbitu “tehnološki demonstrator“ nazvan LISA Pathfinder. 

Misija letilice je da detektuje gravitacione talase koje je Ajnštajn predvidio svojom teorijom, a koji bi trebalo da se nalaze svuda po svemiru.

Gravitacioni talasi nastaju kada masivni objekti poput crnih rupa ili umirućih zvijezda ubrzavaju kroz svemir. Dosadašnji pokušaji da se oni detektuju bili su neuspješni, a naučnici vjeruju da je to zbog toga što su gravitacioni talasi veoma niske frekvencije.

"Gravitacioni talasi su sljedeće područje koje astronomi žele da istraže", kazao je za AFP Alvaro Himenes Kanete, direktor naučnog i robotskog istraživanja ESA.

"Testiranjem predviđanja koje je Ajnštajn postavio prije 100 godina sa detektorom LISA Pathfinder, utiremo put ka fundamentalno novom prozoru u svemiru", istakao je on.

Tokom naredne dvije sedmice, LISA Pathfinder će putovati do svoje konačne destinacije, stabilne tačke u svemiru L1, udaljene 1,5 miliona kilometara od Zemlje ka Suncu.

Ako sve bude teklo po planu, LISA Pathfinder bi trebalo da svoju šestomjesečnu naučnu misiju započne početkom marta 2016.