latinica  ћирилица
03/12/2015 |  22:05 ⇒ 22:06 | Autor: TANЈUG

Selfi: Londonci ozbiljni, Moskovljanke dotjerane

Londonci su gotovo uvijek ozbiljni na selfijima, dok su Moskovljani, a uglavnom je riječ o ženama, maksimalno dotjerani, otkriva istraživanje sprovedeno povodom izložbe o selfijima koje se danas otvara u Londonu.

Postavka "Big Bang Data", koja je predstavljena u kulturnom centru Somerset Haus, prikazuje 640 selfija izabranih među 152.462 fotografija objavljenih na Instagramu u okviru akcije "Selfiecity London", a snimljenih tokom jedne nedjelje u septembru u krugu od pet kvadratnih kilometara oko muzeja.
 Projekat ""Selfiecity London" globalno vodi Lev Manovič, profesor kompjuterskih nauka na Njujorškom univerzitetu.
 Osam stručnjaka angažovanih na projektu prikupljalo je i analiziralo selfije iz raznih krajeva svijeta. Dosad je ova akcija sprovedena u Bangkoku, Berlinu, Moskvi, Njujorku i Sao Paolu.
 Manovič je u izjavi za Rojters rekao da je cilj projekta "vidjeti da li se iz selfija može naučiti nešto novo o kulturnim razlikama i ponašanjima".
 Istraživanje je pokazalo da je "svaki grad jedinstven" na sebi svojstven način, istakao je američki istraživač.
 Primijećeno je, na primjer, da se Londonci najmanje smiješe na svojim slefijima i da često zatvaraju oči.
 Najviše širokih osmjeha ima na selfijima napravljenih u Bangkoku i Sao Paolu, dok ih je znatno manje na selfijima iz Moskve i Njujorka.
 Londonski selfiji sadrže najviše starijih muškaraca, oni iz Bankoka najviše mladih ljudi, dok na moskovskim ima ubjedljivo najviše žena, koje su uvek dotjerane i poziraju kao da se slikaju za naslovnicu nekog modnog magazina.
 Manovič je rekao da su on i njegov tim namjeravali da uključe i Јapan u svoju studiju, ali da su od toga odsutali jer su "ljudi koji u toj zemlji poziraju za selfije nekako stidljivi, ne prikazuju svoje lice u cjelosti, tako da program ne može da obradi podatke".