latinica  ћирилица
04/12/2015 |  09:24 ⇒ 13:33 | Autor: Blic

Na ovu kućicu na drvetu penju se samo najhrabriji

U srcu australijskog Nacionalnog parka "Voren" u Pembertonu nalazi se 200 godina staro drvo, visoko 75 metara, sa 165 metalnih prečaga spiralno pobodenih oko njegovog stabla. Putnici željni pustolovine mogu da se popnu i uživaju u spektakularnom pogledu na šumu od 360 stepeni.
Kućica na drvetu - Foto: daily mail
Kućica na drvetuFoto: daily mail

Drvo nazvano po Dejvu Evansu, profesoru, političaru i stanovniku Pembertona, prvobitno je služilo kao osmatračnica za otkrivanje šumskih požara, a danas je najveća turistička atrakcija na jugozapadu Zapadne Australije.

Prečage koje, poput spiralnih stepenica, obavijaju stablo, pobodene su 1988. godine. Oni koji se upuste u poduhvat osvajanja kari drveta (Eucalyptus diversicolor) nisu zaštićeni mrežama, pojasom, niti bilo kakvom drugom opremom za zadržavanje, a penjači moraju sami da se snađu kada zaobilaze jedni druge na putu do vrha i nazad.

Iluziju zaštite pruža neka vrsta žičane ograde između prečaga, koja je suviše slaba da amortizuje udarac u slučaju pada.

Oni koji su dovoljno hrabri da se popnu do drvene kućice na vrhu drveta imaju priliku da uživaju u jedinstvenom pogledu na nacionalni park, uključujući i dine Jugerapa i obalu iza njih.

Foto: daily mail

Iznenađujuće je, međutim, što još niko nije poginuo penjući se na drvo. Sakriveno u srcu parka, drvo koje izgleda kao patuljak u odnosu na bezbrojna prastara kari stabla (najviše drveće u Australiji) privlači ljubitelje uzbuđenja koji pohode park više od 100 godina.

“Stajali smo potpuno zadivljeni ispred tog džinovskog drveta sa osmatračnicom na vrhu. Penjala su se i deca od šest godina“, napisao je jedan turista.

“Ne dozvolite da vam glupi strah pokvari zadovoljstvo, i treba da se plašite, to je sastavni deo uživanja“, napisao je drugi.