latinica  ћирилица
04/12/2015 |  12:04 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Dodik: Referendum o odluci Ustavnog suda BiH o Danu Republike u martu (VIDEO)

U Palati Republike održan je sastanak Radne grupe za izradu Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH. Dokument bi trebalo da bude završen u ponedjeljak, 7. decembra.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Odmah nakon usaglašavanja, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će prijedlog biti upućen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Čim Radna grupa za izradu Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH usaglasi tekst i dokument proslijedi u bh.parlamentarnu proceduru, počinje da teče rok od 120 dana, do njegovog donošenja. To je dio zajedničke izjave zvaničnika Republike Srpske, i niko od njih i ne namjerava da svoje stavove mijenja.

Istovremeno, Narodna skupština se priprema da donese odluku o raspisivanju referenduma o 9. januaru – Danu Republike, koji bi trebalo da bude održan u martu naredne godine. Predsjednik Milorad Dodik je rekao da donošenje Zakona o Ustavnom sudu ne isključuje održavanje referenduma. Više u prilogu Nade Veletić! 

Zakon o Ustavnom sudu BiH nema alternativu! Mora biti donesen za 4 mjeseca, jasan je i danas bio predsjednik Republike Srpske. Zakon ne isključuje referendum o 9. januaru Danu Republike.

Na osnovu zajedničke izjave koju su potpisali zvaničnici i predstavnici političkih partija Srpske, Odluka o raspisivanju referenduma mogla bi se naći, već na prvoj sjednici Narodne skupštine, a njegovo održavanje u martu naredne godine.

 „ Naravno, da će referendum imati različitu konotaciju ako se donese zakon o Ustavnom sudu ili ne donese. Ako se donese on će imati karakter odluke o tome da li će se proslavljati 9. januar, ako se zakon ne donese to će biti plebiscitarna odluka o tome šta narod misli o Ustavnom sudu BiH“, smatra Dodik.

Sada su sve pravne snage usmjerene na izradu Prijedloga zakona o Ustavnom sudu. Pravnici – predstavnici političkih partija Srpske i danas su, u Palati Republike, usaglašavali dokument.

Za sada je više nego izvjesno, da stranim sudijama mjesta nema u Ustavnom sudu. Radna grupa želi da predloži tekst zakona koji će biti prihvatljiv za sve u BiH - a to je da se ni jedan narod ne može preglasati.

„Usaglašava se izbor sudija tri iz RS, šest iz Federacije. Da li samo konstitutivni, ili još i ostali. Radimo na praktičnim stvarima“, kaže Momčilo Novaković iz NDP-a.

Јedinstvo srpskog korupusa, zbog Dana Republke, ne odgovara ni međunarodnoj zajednici, ni bošnjačkim partijama. Takvo regovanje iz Srpske, ocjenjuje predsjednik Dodik, mnogim je zadalo glavobolju.

 „ Izjava ima ogromnu političku težinu. O toj težini će tek shvatiti oni koji sada ništa ne razumiju. U budućnosti, na koji način su reagovali srpski predstavnici, na događaj koji je trebalo da promijeni tok istorije“, rekao je Dodik.

Istorijske činjenice se ne mogu mijenjati, pa tako ni istorijska skupština održana u Sarajevu 9. januara, kada je stvorena Republika Srpska.  Zbog toga iz Srpske apel i uzpozorenje Federaciji, da je Zakon o ustavnom sudu, neizbježan.

 „Mirne i hladne glave da budemo svjesni, da pozovemo političke predstavnike iz Federacije da shvate ovu našu inicijativu krajnje ozbiljno. Međunarodnoj zajednici da izađe s porukom“, izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Mirne i hladne glave, potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić, umjesto zakona, predlaže mehanizme koji bi sankcionisali one koji ne sprovode odluke Ustavnog suda.

 „Nepoštivanje dovodi u pitanje uređenost i organizovansot svake države pa tako i BiH“, smatra Bratić.

Zaboravio je Bratić, da upravo Bošnjaci prednjače u nesprovođenju odluka Ustavnog suda. Gorčinu u sprovođenju iskusila je Republika Srpska gotovo 20 puta.

Najteže joj pada što je, zbog zajedničkog suživota i mira u kući, morala da ukine stara obilježja – grb i himnu.

 USVOЈEN PRIЈEDLOG PROGRAMA PROSLAVE 9. ЈANUARA - DANA REPUBLIKE SRPSKE

U Banjaluci je danas održana sjednica Odbora za proslavu 9. januara – Dana Republike Srpske i krsne slave Republike Srpske, Svetog arhiđakona Stefana, na kojoj je usvojen prijedlog programa proslave, scenario svečane akademije i finansijski plan obilježavanja Dana Republike.
Sjednici je predsjedavao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Kao i prethodnih godina, kod predsjednika Republike Srpske predviđeni su tradicionalni prijemi predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa i institucija Republike Srpske, pravosudnih organa Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima BiH, predstavnika vjerskih zajednica, kulturnih i naučnih radnika, privrednika, predstavnika boračkih organizacija, sportista, studenata, nagrađenih učenika i medija.

U sklopu obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske predviđeno je polaganje vijenaca na spomenike palim borcima Vojske Republike Srpske i borcima NOR-a, na Spomen-kosturnici, Spomeniku banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka u Banjaluci, kao i polaganje vijenaca na spomen-obilježju bivšem bivšem predsjedniku Republike Srpske Milanu Јeliću.

Sveta arhijerejska liturgija i slavski obred biće služeni 9. januara, u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, u Banjaluci.

Istog dana biće održana i Svečana akademija "Zavjet slobodi" u sportskoj dvorani "Borik".

Nakon svečane akademije, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, biće održan tradicionalni svečani prijem, koji organizuje predsjednik Republike.

Programom je predviđeno i tradiconalno obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske u Brčko distriktu i Istočnom Sarajevu gdje će biti organizovan koncert.