latinica  ћирилица
07/12/2015 |  08:47 | Autor: Agencije

Naučnici kreirali hologram koji se može dodirnuti (VIDEO)

Јapanski naučnici uspjeli su kreirati novu vrstu holograma - one koji se može dodirnuti.
Naučnici kreirali hologram koji se može dodirnuti - Foto: nezavisne novine
Naučnici kreirali hologram koji se može dodirnutiFoto: nezavisne novine

Ove trodimenzionalne projekcije ili virtuelne objekte može osjetiti ljudska ruka. Јapanci su razvili sistem posebnog svjetla nazvan "Fairy Lights".

Taj sistem pri velikim brzinama ispaljuje laserske bljeskove visoke rezolucije koji traju izuzetno kratko (milioniti dio milijarditog dijela sekunde).

Ti bljeskovi reaguju na dodir ruke. Kada ruka prekine projekciju ona može manipulisati hologramskim pikselima.

Naučnici vjeruju da bi ova tehnologija mogla imati široku primjenu u medicini, arhitekturi, i svakako u industriji zabave.

- Sadašnje stanje tehnologije svjetla ne omogućuje ljudima da proaktivno imaju interakciju sa svjetlom, niti da osjete svjetlost kao materijal, ali dodirni hologram ima potencijal to promijeniti. Vi ne možete osjetiti video i fotografije koje emituje klasični projektor. Ali kada bismo projektovali 3D sliku i da je možete dodirnuti, tada možete nešto uraditi i zaista povjerovati da je nešto zaista tamo - izjavio je dr. Yoichi Ochiai sa Univerziteta Tsukuba.

On vjeruje da bi takva tehnologija u redvnoj upotrebi promijenila čovjekovu svakodnevicu i život.

Nučni portal Pulse Headlines procjenjuje da bi se s razvojem takve tehnologije mogla kreirati hologramska kompjuterska tastatura te da bismo čak mogli preko holograma dodirnuti drugu osobu na velikoj udaljenosti tokom video četa.

Taj portal ističe da se i ranije pokušavalo s tom tehnologijom, ali da su tada laseri bili preopasni za ljudsku ruku.