latinica  ћирилица
07/12/2015 |  08:59 ⇒ 11:51 | Autor: B92

Objavljeni do sada najbolji snimci Plutona(VIDEO)

NASA je u subotu objavila novu seriju vrlo detaljnih snimaka patuljaste planete Pluton veoma velike rezolucije nudeći naučnicima do sada neviđene podatke koje je prikupila sonda New Horizon.
Pluton - Foto: AP
PlutonFoto: AP

"Ovi novi snimci nam nude podrobne detalje o geološkom sastavu Plutona. Snimci u tako visokoj rezoluciji prikazuju raznolikost terena na planeti. Ono što možemo da učinimo uz pomoć tih snimaka sa naučne tačke gledišta, prosto  je nevjerovatno", rekao je Alen Stern, vodeći naučnik istraživačke misije.

Uz pomoć sonde New Horizon jasno se vide planine, krateri i izglačana ledna polja, rekao je DŽon Grunsfeld, direktor naučnog sektora NASA.

Sonda se najbliže približila Plutonu na 12.500 kilometara i zabilježila gomilu snimaka i drugih podataka, ali zbog velike udaljenosti od Zemlje i skromnog prenosnika na New Horizonu, slanje podataka teče veoma sporo.

Svemirska sonda New Horizons koju je NASA lansirala 2006, približila se najviše Plutonu 14. jula, a pet meseci kasnije ona nastavlja svoj put dublje u svemir. Sada se nalazi 167 kilometara od patuljaste planete i oko 5,2 milijardi kilometara od Zemlje.

Planeta Pluton otkrivena je 1930. Međunarodni astronomski savez oduzeo je 2006. Plutonu status planete, zbog njegovih malih dimenzija i sada je u grupi patuljastih planeta.