latinica  ћирилица
07/12/2015 |  09:52 ⇒ 10:51 | Autor: 24sata.hr

Mandarine potiču mršavljenje, čuvaju srce, a dobra je i kora

Ovo voće čuva zdravlje srca i pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2. Dobro je sačuvati i koru koja se dodaje čajevima
Mandarine - Foto: ilustracija
MandarineFoto: ilustracija

Ukusne i mirisne mandarine tokom jeseni trebalo bi jesti u što većim količinama. Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžuje osjećaj sitosti preporučuje se i onima koji se žele riješiti suvišnih kilograma. Pektin u mandarini sprečava povećanje nivoa šećera u krvi, a time i osjećaj gladi. Njezini sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno djeluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

Osim za mentalnu bistrinu, korisna je i za ljepotu - mandarina je bogata antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, stoga je odlično sredstvo za njegu lica. Razgradnjom beta-karotena iz mandarine sintetizira se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu. Mandarina će vam pomoći i da očuvate mladoliki izgled kože - zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa štiti od slobodnih radikala.

Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže tvar nobletin koji pomaže u borbi protiv pretilosti, čuva zdravlje arterija i štiti od dijabetesa tipa 2. Čak ni koru mandarine ne bi trebalo bacati jer je bogata ljekovitim eteričnim uljima. Mirisne korice mogu se nasjeckati, prosušiti i spremiti, kako bi se preko zime stavile u čajeve ili da bi se od njih pripremila mirisna kupka protiv stresa. Naravno, trebalo bi koristiti samo koru organski uzgojenih, neprskanih plodova.

Dvije maske od mandarina


Imate li izrazito suhu kožu, sok mandarine pomiješajte s žumanjkom, kašikom meda i maslinovog ulja. Nanesite na lice, vrat i dekolte. Držite pola sata pa isperite mlakom vodom. Ako vam je koža masna, izmiksajte mandarinu s tri kašičice pavlake, kašičicom jogurta i nekoliko kapi limunovog soka. Ovu masku držite na licu 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.