latinica  ћирилица
11/12/2015 |  08:38 | Autor: B92

Amerikanci tvrde: Јapanski automobili su najbezbjedniji

Јapanske automobilske marke dominiraju na listi najbezbjednijih modela u 2015.godini, pokazali su rezultati testova koje je sproveo američki Institut za bezbjednost na putevima (IIHS).
Tojota - Foto: AP
TojotaFoto: AP

Najbezbedniji modeli dobijaju ocjenu "Top Safety Pick+", a institut navodi da je u 2015. takvih vozila bilo 48 u odnosu na 2014. kada je najvišu ocenu za bezbjednost zaslužulo svega 33 ispitana automobila.

Јapanski proizvođači Toyota, Honda i Subaru zajedno imaju 23 modela sa ocjenom "Top Safety Pick+", dok je Chrysler 200 jedini američki model koji se našao na listi najbezbjednijih.

Među ostalim kompanijama izdvaja se Volvo, sa 5 modela (XC90, S80, S60, V60 i XC60) koji su u 2015. dobili ocjenu "Top Safety Pick+", dok je Volkswagen, zajedno sa Audijem ukupno imao 7 automobila na listi 48 najbezbednijih.

Da bi bila rangirana kao najbezbednija, vozila moraju da osvoje maksimum poena u svih pet testova sudara koje sprovodi institut.

Među njima, najzahtjevniji je takozvani test frontalnog sudara sa malim preklapanjem (25% čeone površine).

Predsednik IIHS-a, Adrian Lund, izjavio je da su testovi pooštreni u 2015. da bi se priznao napredak koji neki proizvođači automobila ostvaruju na polju bezbjednosti, kao i da bi se drugi proizvođači ohrabrili da slijede njihov primjer.

Listu najbezbednijih automobila koju objavljuje institut i čiju izradu finansira osiguravajuća industrija, pomno prate i proizvođači i kupci automobila.

Izvor: B92, Tanjug