latinica  ћирилица
13/12/2015 |  14:23 | Autor: RTRS

Pogledajte listu izgubljenih blaga koja bi, kad bi bila pronađena, promijenila mnoge živote

Tokom vijekova nastale su mnoge legende o izgubljenom blagu, od El Dorada preko blaga pirata do nacističkog zlata, a o potopljenim brodovima da ne govorimo.

O mnogim izgubljenim gomilama dragocjenosti postoje razne teorije zavjera, a evo liste izgubljenih blaga koja bi, kad bi bila pronađena, promijenila mnoge živote, a i otplatila dugove nekih zemalja. Listu je sastavio portal "Ol Tajm Tens".

10) Na desetom mjestu je SOBA OD ĆILIBARA – soba u Katarininoj palati u Sankt Peterburgu, bila je obložena dekoracijama od ćilibara i zlata. Neprocjenjivo vrijednu sobu tokom Drugog svjetskog rata, opljačkali su nacisti.

9) Na devetom mjestu je RUPA SA BLAGOM NA OSTRVU OAK– više od 200 godina u čudnovatoj rupi koja se pod plimom stalno sama urušava, traži se blago pirata i vitezova Templara … pronađeno je mnogo toga, ali blago još ne.

8) Osmo mjesto: BLAGO NA BAKRENOM SVITKU – na svitku iz Mrtvog mora, navodno se nalazi lista mjesta na kojima je blago. Neki kažu da je to zapravo karta koja vodi do Zavjetnog kovčega.

7) Sedmo mjesto: FOSIL PEKINŠKOG ČOVЈEKA – pola miliona godina star kostur koji je mogao da odgovori na razna pitanja o evoluciji čovjeka, nestao je prilikom krijumčarenja iz Kine , početkom Drugog svjetskog rata – tačnije 1941.

6) Na šestom mjestu: KRUGEROVI MILIONI – predsjednik Јužnoafričke Republike, Pol Kruger zakopao je tone zlata tokom Burskih ratova protiv Britanaca krajem 19. vijeka. Tadašnja vrijednost bila je oko 30 miliona funti, a danas je to - neprocjenjivo.

5) Peto mjesto: ЈAMAŠITINO ZLATO – Јapanski plijen generala Јamašite, iz Drugog svjetskog rata, zakopan je na Filipinima. Zlato i dijamanti, navodno su zakopani u miniranim tunelima.

4) Na četvrtom mjestu su : CARSKA FABERŽEOVA ЈAЈA – Tokom revolucije u Rusiji 1917, Romanovima je oduzeto bogatstvo. Osam od ukupno 50 jaja koja je napravio draguljar Faberže su nestala, a svako je tada vrijedilo 30 miliona dolara, navodi magazin Forbs.

3) Mjesto broj tri: GRAD PAITITI – legendarni izgubljeni grad u kojem su Inke, od španskih vojnika, sakrile zlato. To mjesto istraživači vijekovima ne mogu da pronađu.

2) Drugo mjesto: NESTALO BLAGO FARAONA – Mnoge faraonske grobnice pronađene su prazne. Postoji mogućnost da se sva blaga nalaze u neotkrivenoj Herihorovoj grobnici - odnosno počivalištu generala faraonske vojske.

1) Na prvom mjestu ove liste je: BLAGO IZ LIME – Navodno, zlato i dijamanti, koji su 1823. godine brodom poslani iz Lime, nikada nisu stigli na odredište - u Španiju. Blago je navodno zakopano na Kokosovom ostrvu, a njegova procijenjena vrijednost je 160 miliona dolara.