latinica  ћирилица
14/12/2015 |  08:15 | Autor: 24sata.info

Naučnici stvorili program koja uspješno imitira mozak

Naučnici su stvorili program koja imitira način na koji ljudski mozak uči što predstavlja napredak u istraživanju vještačke inteligencije.
Mozak - Foto: ilustracija
MozakFoto: ilustracija

Aktuelni informatički programi mogu da prepoznaju ljudski glas ili prepoznaju predmete na temelju izloženosti velikoj seriji primjera iz kojih mogu izvući asocijacije.

Novi pristup koji su otkrili stručnjaci s Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta u Njujorku i Torontu imitira način na koji ljudski mozak prima i razume nove koncepte.

Tako je taj program, isto kao ljudi, sposoban brzo da uči slova različitih jezika i generalizuje ono što je naučio.

"Prvi put mislimo da smo dobili informatički sistem koji je sposoban da nauči veliki broj vizualnih koncepata što se ne razlikuje mnogo od načina na koji uče ljudi", pojasnio je na telekonferenciji za novinare DŽošua Tenenbaum, profesor na MIT-u, pišu NN.

"Prije nego što krenu u školu, djeca uče da prepoznaju nove pojmove polazeći od samo jednog primjera i na temelju toga mogu stvarati nove", kaže on, ali dodaje da su još ipak "daleko od toga da stvore računar koji bi bio jednako inteligentan kao ljudsko dijete".