latinica  ћирилица
16/12/2015 |  09:21 ⇒ 09:57 | Autor: Nezavisne

Evo šta ne smijete da jedete i pijete ako vas boli grlo

Upala grla je baš nezgodna stvar. Zato, da vam ne bi bilo samo još gore, bolje nemojte da ga dodatno mučite

Kad dođe zima, mnogi pate od kojekakvih faringitisa, laringitisa, tonzilitisa, gnojih angina – što su sve rogobatni medicinski nazivi za različite tipove bolnih upala grla.

Do zapaljenja grla dolazi uslijed bakterijskih ili virusnih infekcija ždrijela, a vrlo često su simptomi povezani sa drugim respiratornim problemima, kao što su upala sinusa ili bronhitis.

Peckanje, grebanje, osjećaj knedle u grlu i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla.

Nažalost, pojedine namirnice koje unosite dok ste bolesni mogu samo da vam otežaju simptome.

Bilo šta vruće

Iako osjećaj toplote upaljenom grlu veoma prija i imate utisak da se nakon čaja ili supice simptomi povlače, to vam baš i nije pametno. Nažalost, pretopli čajevi, vrela supa i druga zagrijana hrana mogu samo dodatno da pojačaju bol, a pritom i da oštetiti upaljeno tkivo ždrijela. Sačekajte da se pripremljena hrana i piće malo prohladi i postane prijatna za gutanje.

Kiselo

Kiselina nikako nije prijatelj vašeg upaljenog grla i može dodatno da pogorša neprijatne simptome peckanja, grebanja i bola. Izbjegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (pomorandža, limun, grejpfrut). Isto važi i za salate sa sirćetom i zimnicu.

Slano

Iako grgoljanje vode s morskom soli značajno pomaže kod bolova u grlu, preslana hrana ima potpuno suprotan efekat. Velike količine soli nagrizaju tkivo ždrijela i mogu samo da vam naprave gore. Izbjegavajte slane grickalice i brzu hranu poput prženih krompirića i hamburgera.

Ljuto

Premda je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznice i može da pomogne da se sinusi otčepe to nije slučaj i kod bolova u grlu.

Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla.

Začine kao što su tabasko, čili, feferone ili biber trebalo bi da izbjegavate dok upala ne prođe.

Suva hrana

Upaljeno grlo vrlo je osjetljivo na spoljne nadražaje, pa čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno da pogorša simptome. Izbjegavajte čips, žitarice i orašaste polodove i hljeb s tvrdom i hrskavom koricom.