latinica  ћирилица
17/12/2015 |  09:08 | Autor: Nezavisne

Zaustavite krvarenje iz nosa ili duboke posjekotine za 10 sekundi

Da li imate ideju kako da za samo 10 sekundi zaustavite krvarenje iz nosa, duboke posjekotine, čak i arterijsko krvarenje?
Začini (Foto: profimedia.rs) -
Začini (Foto: profimedia.rs)

Rješenje se krije u čarobnom crvenom prahu koji svi imamo u kuhinji – mljevenoj paprici!

Kako zaustaviti krvarenje pomoću mlevene paprike:

Posuti malo praha organske mljevene paprike na posjekotinu ili ogrebotinu, i ona će zaustaviti krvarenje. Suprotno onome što možda mislite, ne peče ni malo! Sloj mljevene paprike obavijen oko rane će obezbjediti sigurno zarastanje i često neće ostaviti ni ožiljak!

Takođe možete zaustaviti krvarenje na unutrašnjim ranama ispijanjem tople vode pomješane sa kašičicom mljevene paprike.

Oni koji su probali, savjetuju da stavite kašičicu mljevene paprike u čašu vruće vode, popijete je i dok izbrojite do deset, krvarenje će prestati. Umjesto da se sav taj pritisak centralizuje, on će se izjednačiti, a koagulacija će postati brža. Bez obzira da li je krvarenje unutrašnje ili spoljašnje, oralno konzumiranje kašičice mljevene paprike u čaši vruće vode će brzo prestati.

Ostale zdravstvene prednosti mljevene paprike

Mljevena paprika je bogata alkaloidima kapsaicinima. Sadrži i vitamin C, vitamin B6, vitamin E, kalijum, mangan, i flavonoid, koji daju ljutinu njenim antioksidantnim sposobnostima.

Bol i zapaljenje

Ovaj prah odličan je i za ublažavanje bola kod upale. Radi po principu iscrpljivanja neurotransmitera pod nazivom supstanca P, čime dezintegriše nerve koji šalju signale za bol. Dobra je kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata i drugih bolova.

Korisna za krvne ugruške

Mljevena paprika takođe pomaže smanjenju ateroskleroze, podstiče fibrinolitičku aktivnost i sprečava faktore koji su doveli do formiranja tromba, od kojih svi mogu pomoći u smanjivanju rizika od srčanog udara ili šloga.

Liječenje čira

Mljevena paprika takođe pomaže u lečenju čira peristaltičkim kretanjem creva. Ljuta paprika je odlična za stomak i crevni trakt. Ona stimuliše peristaltično kretanje creva i pomaže u asimilaciji i eliminaciji toksina.