latinica  ћирилица
17/12/2015 |  16:11 ⇒ 16:38 | Autor: RTRS

Uhapšen Martin Škreli, koji je podigao cijenu lijeka za HIV za 5000 odsto

Bivši direktor kompanije Retrofin, biotehnološke firme koju je osnovao 2011. godine, optužen je za prevaru jer je ilegalno uzimao zalihe lijekova.
MartinShkreli - Foto: klix.ba
MartinShkreliFoto: klix.ba

Radi se o Martinu Škreliju, koji je podigao cijenu lijeka ključnog za spašavanje osoba zaraženih HIV-om. Cijena lijeka je sa 13,50 dolara "skočila" na čak 750 dolara. Škreli je uhapšen pod optužbom za prevaru povezanu s kompanijom koju je osnovao. Tereti se da je ilegalno uzimao zalihe lijeka iz kompanije Retrofin i koristio ih za isplatu dugova nepovezanih s ovim poslom.

Škreli je izbačen iz kompanije 2014. godine, a tužio ga je upravni odbor.

Nakon što je njegov fond MSMB Kapital izgubio milione, Škreli je navodno vršio tajne isplate i ugovarao konsalting aranžmane. Dobio je nadimak "najomraženiji muškarac na internetu" nakon što je kupio prava na Daraprim, lijek koji se koristi u liječenju onih sa oslabljenim imunitetom zbog HIV-a. Potom je podigao cijenu za 5.000 posto, sa 13,50 na 750 dolara.

Škreli je prvo tvrdio da će sniziti cijenu lijeka, ali se kasnije predomislio.

Kada je Hilary Klinton rekla da smanjenje cijene od 10 posto nije dovoljno, on se sam nasmijao. Kasnije je na Forbsovom samitu u  Njujorku rekao da je želio još više podići cijenu, jer njegovi investitori žele maksimalan profit. Sada se suočava s tužbom Retrofina, kompanije koja tvrdi da je odgovoran za transakcije između investitora i biotehnološke kompanije.