latinica  ћирилица
18/12/2015 |  15:24 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Trogodišnja djevojčica iz Čajniča boluje od rijetka bolest, glikogeneze (VIDEO)

Glikogenoza je bolest od koje obolijeva jedno od 100.000 hiljada djece. Od ove rijetke bolesti boluje i trogodišnja Teodora Lončar, iz Čajniča. Djevojčica je pod stalnim nadzorom roditelja i ljekara, zbog čega joj je i djetinjstvo drugačije u odnosu na vršnjake.
Trogodišnja djevojčica iz Čajniča boluje od rijetka bolest, glikogeneze - Foto: RTRS
Trogodišnja djevojčica iz Čajniča boluje od rijetka bolest, glikogenezeFoto: RTRS

Na prvi pogled Teodora je napredna djevojčica.Tako se činilo i ljekarima u prvih šest mjeseci od njezina rođenja. Ipak, roditelji su uvidjeli da djevojčica nije dobro – stalan plač i promjene na tijelu i za ljekare su bili nepoznanica. Јetra je bila uvećana zbog čega su ljekari sumnjali da je virusna infekcija.

 Vučeta Lončar,Teodorin otac: "Prvih šest mjeseci non stop je plakala bio je to pakao tražila je hranu neki čiriići su bili po koži razni osipi što nije normalno za djevojčicu tog uzrasta i česte prehlade".

 Pregledom na Institutu za majku i dijete u Beogradu ljekari su posumnjali u glikogenozu tipa 1 b što je dijagnostikovano u Univerzitetskoj klinici u Rostoku.Teodora ne smije biti izložena prehladama. Malo povišenu temperaturu ljekari moraju bolnički nadgledati, a prima i terapiju koje ima samo u Beogradu.

" Citratne pufere nabavljamo u Beogradu kod nas ih nema svuda smo se raspitivali idem jednom mjesečno u Beograd gdje nabavljamo citrate. "kaže Todorin otac.OF 3 Bolest je Teodori uskratila mogućnost da jede slatkiše,pa i voće.

" Pije kukuruzni skrob svako dva sata mora da jede i ponoći stalno", naveo je Vučeta Lončar ,Teodorin otac .

Teodora djetinjstvo provodi sa roditeljima Vučetom i Vesnom. Druželjubiva je, voli igru i sa vršnjacima. Otac i majka vjeruju da će biti više razumijevanja kako bi lakše nabavljali lijekove,ali i da će biti pronađen lijek za ovu rijetku bolest.