latinica  ћирилица
22/12/2015 |  12:01 ⇒ 12:15 | Autor: RTS

Dronovima snimaju topljenje leda na Grenlandu (VIDEO)

Novi tip bespilotne letjelice koristi se odnedavno za prelijetanje Grenlanda i snimanje topljenja leda. Istraživači iz cijelog svijeta pomno prate taj proces. Led na kopnu se mnogo brže topi nego što se očekivalo, što će imati velike posljedice po gradska područja širom svijeta.
Grenland  (Foto: 21stcentech.com) -
Grenland (Foto: 21stcentech.com)

Klimatske promjene na Grenlandu se pažljivo posmatraju, ne samo na zemlji nego i uz pomoć kamera na dronovima. Novi tip bespilotne letjelice je tamo imao svjetsku premijeru, a naučnici očekuju da će im pružiti odgovore na neka pitanja.

Profesor DŽejson Boks je pasionirani ljubitelj snijega i leda, jedan od vodećih svjetskih istraživača procesa topljenja leda na kopnu. Sa velikim interesovanjem iščekuje rezultate svojevrsne ekspedicije sa bespilotnom letjelicom. Ipak, nije sve prošlo bez problema.

“Ovo je uzbudljivo. Dron je veoma osetljiv na vjetar na Grenlandu, postoje čudne turbulencije koje dolaze od planine, pa je lansiranje bespilotne letjelice bilo otežano. Ovo je ipak sjajno, udružili su se zabava i nauka“, kaže profesor Boks.

Posljedice većeg topljenja leda i druge klimatske promjene mogu biti dramatične za cio svijet. Nivo mora bi u najgorem scenariju koji prognoziraju stručnjaci Ujedinjenih nacija, mogao porasti i za jedan metar do kraja vijeka, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da su mnogi veliki gradovi u svijetu na nivou okeana.

Na Grenlandu DŽejson Boks i njegove kolege prate putanju ljeta drona na kompjuterskom ekranu.

“Uz ovu novu platformu, u mogućnosti smo da izmerimo koliko sunčeve svetlosti led upija i po tome vidimo koliko je topljenje leda. Samo u proteklih sedam godina pjrednji dio ledenog pokrivača se povukao za oko 80 metara. Ovde dolazim već 20 godina, ali sam donekle iznenađen koliko se krajolik promijenio, nisam ga prepoznao“, ističe Boks.

Јedan od razloga za krupne klimatske promjene jeste u tome da se temperatura na Arktiku povećala za gotovo dva stepena Celzijusa od 1900. godine, što je gotovo dva puta više nego u drugim dijelovima Zemlje.