latinica  ћирилица
23/12/2015 |  08:40 ⇒ 08:51 | Autor: Agencije

Špinat, kelj i blitva protiv svraba kože

Namirnice bogate vitaminom A i zelenim pigmentom olakšavaju simptome seboroičnog dermatitisa. Izbjegavajte hranu bogatu jednostavnim šećerima, zasićenim mastima...
Špinat (foto: ) - Foto: 24sata.info
Špinat (foto: )Foto: 24sata.info

Promjena navika u ishrani može da pomogne u smirivanju tegoba seboroičnog dermatitisa, kao što su crvenilo, ljuštenje kože i svrab.

Najbolja ishrana u borbi protiv seboroičnog dermatitisa je ona bazirana na raznolikom voću i povrću, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama uz povremeni unos ribe i bijelog mesa. Ove namirnice djeluju protivupalno i podstiču imunitet što je od izuzetne važnosti jer se vjeruje da je seboroični dermatitis posljedica imunološkog poremećaja.

U ishranu treba uvrstiti smeđi pirinač i proso jer obiluju prehrambenim vlaknima koja podstiču peristaltiku i redovno pražnjenje crijeva, smanjujući količinu toksičnih materija u organizmu.

Hranu bogatu jednostavnim šećerima, zasićenim mastima i jako začinjenu, trebalo bi izbjegavati, kao i čokoladu, alkohol i kafu. Vjeruje se da osobe koje pate od seboroičnog dermatitisa imaju visoku učestalost alergija na najčešće alergene - mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, jaja, soju, kikiriki, ribu, ali i kukuruz, paradajz, jagode i citruse. Zato se preporučuje da se te namirnice isključe iz ishrane bar na dvije nedelje.

U borbi protiv seboroičnog dermatitisa treba pojačati količinu vitamina A, kao i hlorofila koji pročišćava jetru i krv. Namirnice koje sve to imaju su špinat, kelj, blitva. Poželjno je uzimati i i do pet grama dnevno ribljeg ulja.