latinica  ћирилица
25/12/2015 |  09:48 | Autor: SRNA

FZO: Manje pacijenata na liječenju u inostranstvu

U zdravstveni sistem Republike Srpske ove godine uvedene su 24 nove usluge koje su osiguranicima dostupne o trošku zdravstvenog osiguranja, i to iz oblasti nuklearne medicine, mikrobiologije, patologije, rehabilitacije i neurologije, potvrđeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Među novim uslugama koje finansira Fond su i usluge sanitarnog helikoptera, što podrazumijeva prevoz teško bolesnih ili povrijeđenih lica unutar i izvan Republike Srpske.

"Uvođenje novih usluga omogućeno je ulaganjem u opremu i edukaciju domaćih kadrova, a zahvaljujući tome, broj upućenih na liječenje izvan Republike Srpske manji je za 70 odsto nego prije 10 godina", ističu u FZO.

Sada se godišnje, u prosjeku, u Srbiji i Federaciji BiH liječi 6.000 pacijenata, a nekada se na liječenje izvan Srpske upućivalo i po 20.000 pacijenata.

Iz Fonda navode da se u Republici Srpskoj pružaju i neke od najsloženijih usluga, poput transplantacija bubrega sa živog davaoca koje se rade u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, ali se neke izuzetno složene usluge ne rade više samo u Banjaluci, već ih rade i bolnice u Foči, Nevesinju i Bijeljini.

Prema podacima FZO, u bolnicama Republike Srpske, uključujući i UKC, do kraja novembra ove godine na bolničkom liječenju bila su 162.744 pacijenta.

U cijeloj prošloj godini na bolničkom liječenju je bilo 171.040 pacijenata.

Na bolničkom liječenju su tokom godine najviše bili pacijenti oboljeli od malignih bolesti radi aplikacije hemioterapije, a među najčešćim razlozima bolničkog liječenja su operacije katarakte, kamena u žučnoj kesi, benigne neoplazme kože, upale pluća i moždani udari.

U Fondu navode da se najviše sredstava izdvaja za liječenje srčanih i moždanih udara.

Zaključno sa novembrom, najviše pacijenata je tokom godine bilo na bolničkom liječenju u UKC Republike Srpske 64.541, u Bolnici Doboj 17.418, te u Bolnici Prijedor 14.461 pacijent.