latinica  ћирилица
27/12/2015 |  16:39 ⇒ 16:43 | Autor: Agencije

Prsten Јovanke Orleanke na aukciji u februaru

Prsten Јovanke Orleanke biće prodat na aukciji, 600 godina nakon što je ova francuska heroina spaljena na lomači.
Јovanka Orleank - Foto: Screenshot
Јovanka OrleankFoto: Screenshot

Prsten, za koji se vjeruje da je pripadao Јovanki Orleanki i koji je kasnije bio u posjedu engleskog kralja Henrija Sedmog, u februaru će se naći na aukciji.

Uz prsten prodaje se i stara kutija od hrastovine kao i dokumenta koja potvrđuju njegovu autentičnost.

Očekuje se da će na aukciji krajem februara dostići cijenu između 10.000 i 14.000 funti.

Prsten se poklapa sa opisom, koji je pronađen u rukopisima prema kazivanju same Јovanke Orleanke tokom njenog suđenja, piše danas "Mejl on sandej".

Ona je rekla da je na prstenu, koji je dobila od roditelja, napisano "Isus Marija" kao i da ima tri krsta, te da je napravljen ili od zlata ili od mesinga.

Na suđenju je, takođe, tvrdila da je taj prsten bio na njenoj ruci kada je dodirnula svetu Katarinu, koja joj se javila u viziji.

Јovanka Orleanka je tvrdila da joj je u viziji rečeno da podrži Šarla Sedmog i povrati Francusku od engleske dominacije tokom Stogodišnjeg rata.

U maju 1430. godne zarobljava je burgundska frakcija, koja je sklopila savez sa Englezima. Na suđenju, koje su organizovali Englezi u Ruanu, optužena je da je lažni prorok, čarobnjak, vještica i jeretik. Osuđena je na spaljivanje na lomači, a kasnije je sudska odluka poništena, a ona kanonizovana. Spaljena je 30. maja 1431. godine.