latinica  ћирилица
28/12/2015 |  10:40 | Autor: Nezavisne

Med i cimet: Kombinacija koja liječi mnoge bolesti

Ova mješavina je prava riznica ljekovitih sastojaka.
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock) -
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Cimet i med se s pravom nalaze pri vrhu liste najzdravijih namirnica. Evo koje zdravstvene probleme može da riješi ova ljekovita kombinacija.

Artritis

U šolji tople vode pomiješajte 2 kašičice meda i 1 kašičicu cimeta. Dobijenu tečnost pijte ​​ujutro i uveče. Njena redovna konzumacija može smanjiti bolove uzrokovane hroničnim artritisom.

Akne

Pomiješajte 3 kašike meda i 1 čajnu kašičicu cimeta u prahu. Dobijenu smjesu nanesite pravo na akne. Za najbolje rezultate, to učinite prije spavanja i ujutru isperite toplom vodom. Ponavljajte postupak 2 nedelje, a rezultate ćete primijetiti već nakon par dana.

Želudačni problemi i nadutost

Med i cimet u kombinaciji su pogodni za otklanjanje želudačnih problema. Smjesu redovno konzumirajte kako biste smanjili bolove ali i nadutost. Med i cimet prije jela, smanjuju kiselinu i pomažu da ubrzate probavu.

Kožne infekcije

Med i cimet liječe probleme s kožom kao što su lišajevi i ekcemi. Smjesu cimeta i meda nanesite na kožu gdje je došlo do infekcije. Ostavite da djeluje oko pola sata, a zatim uklonite mlakom vodom.

Holesterol

Dvije kašike meda i tri kašičice cimeta pomiješane s 4,5 dcl čaja mogu smanjiti holesterol za 10% u roku od 2 sata.

Bolesti srca

Pomiješajte med i cimet, pa ostavite u teglu. Konzumirajte namazano na hljeb kao ukusan i zdrav doručak. Osim što je odličan izbor za doručak, smanjuje nivo holesterola i sprečava pojavu srčanog udara.

Imunološki sistem

Redovno uživanje u medu i cimetu jača imunološki sistem i štiti tijelo od bakterija i virusa. Konzumirajte 3 dana po jednu kašičicu meda sa čajnom kašičicom cimeta ako ste prehlađeni. Na taj ćete način ublažiti simptome prehlade.

Zubobolja

Pomiješajte 1 kašičicu cimeta i 2 kašike meda, pa dobijenu mješavinu stavite na bolni zub. Postupak možete ponavljati tri puta dnevno.

Mršavljenje

Svako jutro, 30 minuta pre doručka, popijte čašu vode s kašičicom meda i pola kašičice cimeta u prahu. To će podstaći probavu i time dovesti do mršavljenja.

Umor

U čaši vode pomiješajte pola kašike meda i jednu kašičicu cimeta. Popijte u popodnevnim satima kada osjetite umor. Na taj ćete način povratiti energiju.