X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
S ljubavlju hrabrim srcima baner
28/12/2015 |  12:22 | Izvor: B92

Otkriven hormon koji umanjuje želju za slatkišima

Naučnici tvrde da su otkrili hormon koji proizvodi jetra, a koji može da umanji želju za slatkišima, prenosi britanski Telegraf.
Slatko - Foto: ilustracija
SlatkoFoto: ilustracija

Fibroblast faktor rasta 21 ili FGF21 proizvodi se kada nivo ugljenih hidrata u organizmu postane previsok i kaže mozgu da potisne želju organizma za šećerom.

“Nismo ni mogli da zamislimo da postoji cirkularni faktor izveden iz jetre čija je funkcija da kontroliše apetit kada su u pitanju slatkiši“, izjavio je koautor studije Metju Gilum.

Hormoni su bili poznati po tome da u cjelini suzbijaju apetit, a ne kao pojedinačne vrste hranljivih materija.

“Ovo je prvi hormon izveden iz jetre za koji znamo da reguliše konkretno unos šećera“, rekao je Metju.

Prema studiji objavljenoj u četvrtak navodi se da su miševi rođeni sa nedostatkom hormona FGF21 jeli više šećera od onih rođenih sa viškom ovog hormona.

Međutim, to ne znači da je sve stvar prirode i toga sa kojom količinom ovog hormona se rodimo. Istraživači su otkrili i da ubrizgavanje faktora FGF21 umanjuje želju za slatkišima (u slučaju miševa, unosili su čak sedam puta manje šećera nakon ubrizgavanja hormona).

Druga studija otkrila je slične efekte i na primatima kojima je data određena doza hormona FGF21 i to bi mogle da budu veoma dobre vesti za gojazne ljude i osobe sa dijabetesom.