latinica  ћирилица
28/12/2015 |  13:19 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Protest Saveza sindikata Srpske pred zgradom Narodne skupštine

Protestno okupljanje članova Saveza sindikata Republike Srpske povodom novog zakona o radu, počelo je u 14.00 časova ispred Doma sindikata u Banjaluci, nakon čega će se protestna kolona uputila pred zgradu Narodne skupštine Repubike Srpske.
Protest Saveza sindikata u Banjaluci (arhiv) - Foto: RTRS
Protest Saveza sindikata u Banjaluci (arhiv)Foto: RTRS

 Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović informisao je predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranku Mišić da je premijer Srpske Željka Cvijanović ovlastila dva potpredsjednika Vlade Srpske i resornog ministra Milenka Savanovića da razgovaraju sa sindikatom.Kasipović je rekao da mu je telefon uključen i pozvao Savez sindikata da ga pozovu ukoliko se odluče na razgovore.

Mišićeva je rekla da ne želi da počne Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prije nego što bude obavljen taj razgovor, ali Kasipović je odgovorio da o tome ne odlučuje Vlada, nego parlament Srpske.

Prethodno je Mišićeva zatražila da premijer Srpske razgovara sa predstavnicima Saveza sindikata.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač upozorio je na ulazu u Narodnu skupštinu Republike Srpske Ranku Mišić da ne može pozivati okupljene sindikalce na nasilje i nasilan ulazak u zgradu parlamenta, jer bi za to mogla snositi odgovornost.

U Banjaluci je nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o radu.

15:00- Učesnici protesta u mirnoj povorci stigli su pred Narodnu skupštinu Republike Srpske, uz obezbjeđenje pripadnika CЈB Banjaluka, gdje je u 15.00 časova počela posebna sjednica o novom Zakonu o radu.

Pripadnici policije napravili su živi zid oko zgrade Narodne skupštine.

Učesnici protesta nose transparente "Novi zakon o radu - nož u leđa radnicima", "Dosta je bogaćenja pojedinaca na račun radnika".

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić pozvala je sve one koji ne podržavaju, kako je rekla, zakon Željke Cvijanović, da učestvuju u protestima, ističući da "oni koji su zadovoljni neće imati drugu priliku".

"Ukoliko poslanici usvoje dnevni red današnje posebne sjednice, 300 sindikalaca će ući u Narodnu skupštinu bez ikakve nasilne namjere, jer tamo sjede poslanici kojima je narod dao vlast. Ovo je borba za gorku koru hljeba, jer oni koji donose ovaj zakon hoće da radnici budu robovi kapitala i MMF-a", rekla je Mišićeva.

Ona je ponovila da su protesti organizovani, jer Vlada Srpske nije uvažila nijedan njihov zahtjev.

 14:00- Predsjednica saveza Ranka Mišić tvrdi da "nikada kao do sada nije bilo toliko pritisaka" i oglašavanja svih političkih partija povodom radničkih protesta, iako su, kako je rekla, zamoljeni da se distanciraju od sindikalnog rada. Mišćeva kaže da je vršen pritisak na sindikalne aktiviste u Višegradu i Zvorniku od, kako je rekla, policajaca i narodnih poslanika.

Podsjetila je da je Savez sindikata zamolio MUP da postupa u skladu sa zakonom.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da Savezu sindikat nije zabranjeno da organizuje današnje proteste kao što su ,kako kaže, tvrdili pojedinci iz Saveza. Rekao je da je urađena bezbjednosna procjena i na osnovu toga dato odobrenje za održavanje protesta.

Lukač je rekao da će proteste u organizaciji Saveza sindikata Srpske obezbjeđivati dovoljan broj policajaca, koji će preduzeti sve bezbjednosne mjere.

Takođe je podsjetio da će tokom protesta biti održavana i sjednica Narodne skupštine Srpske i da će policija obezbjeđivati Skupštinu i neće dozvoliti nasilan ulazak u parlament.