latinica  ћирилица
28/12/2015 |  14:42 | Autor: B92

Evo zašto treba da jedete pomorandže

Sočna pomorandža mora biti dio svake zimske korpe sa voćem.
Narandža - Foto: ilustracija
NarandžaFoto: ilustracija

Glatke loptice iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom idelan su međuobrok jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava.

Moćni minerali

Osim vitaminom C, pomorandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače

Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kaže da ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Veliki procenat vode

Sadrže veliki procenat vode – 86 odsto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Ljekovita unutrašnja strana kore

Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom dijelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od pomorandže se dobija najpopularniji sok


Od jedne pomorandže dobija se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto pomorandži prerađuje se u sok pa je upravo sok od pomorandže najpopularniji u svijetu

Eterično ulje za miris i protiv bakterija


Već su drevne civilizacije poznavale neka umjeća korišćenja pomorandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizuje rad srca.

Bergamot pomorandža koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. Međutim, kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu.