latinica  ћирилица
30/12/2015 |  08:44 | Autor: Nezavisne

Toksini i kancerogeni sastojci na vašem prazničnom stolu?

Margarin je pun transmasnih kiselina koje su proglašene sastojkom koji nije siguran za ljudsku upotrebu. Margarin sadrži i kadmij, koji je toksičan za ljudski organizam.
Suvi kolači - Foto: www.nezavisne.com
Suvi kolačiFoto: www.nezavisne.com

Osim što za praznike možete skupiti višak kalorija i masti te se kasnije brinete oko kilograma, praznici donose još jednu zamku. Toksične metale i kancerogene sastojke koji se nalaze u pojedinim namirnicama na vašoj prazničnoj trpezi.

1. Umjetne boje ili gotove obojene suve kolače

Ako i nađete na nekoj hrani umjetnu boju, ona nikako nije dobra za vas. Sintetičke boje se ne smiju nalaziti u kolačima. Pažnju će vam biti veća čim je neka boja intezivnija. Gdje bismo u prirodi mogli pronaći takve boje? Čitajte popis sastojaka. Ova praksa je učestala u proizvodnji slatkiša jer su djeca oduševljena bojama.

2. Margarin i masti u spreju

Margarin je pun transmasti koje je američka agencija za hranu nedavno proglasila sastojkom koji nije siguran za ljudsku upotrebu. Margarin sadrži i kadmij, koji je toksičan za ljudski organizam. Što se tiče masti iz spreja, proizvedene su od GM soje. U 99 odsto slučajeva gotovi kolači sadrže upravo ove masti.

3. Prerađeni mesni proizvodi

Ako suhomesnate proizvode kupujete u prodavnici, morate biti svjesni da oni sadrže puno natrijeva nitrita, koji ne ubija samo bakterije nego se povezuje i s leukemijom, rakom gušterače, debelog crijeva te mozga. Ako i koristite ove proizvode, onda osigurajte organizmu dovoljno vitamina C koji blokira formaciju kancerogenih nitrosamina.

4. Punč od jaja

Piće koje je kombinacija masti i tekućeg šećera. Ako ga kupite u prodavnici, vjerojatno niti ne sadrži jaja, a u mnogima se nalazi visokofruktozni kukuruzni šećerni sirup. Zanimljivo, ali najzdraviji dio ovog pića su začini kojih u komercijalnim proizvodima uopšte ni nema, nego ih mijenjuju umjetne arome.