latinica  ћирилица
31/12/2015 |  09:25 | Autor: klix.ba

Opasno iznad nule: Sjeverni pol topliji od većeg dijela Evrope

Sjeverni pol bi ove sedmice mogao postati topliji od većeg dijela Evrope zbog niskog atmosferskog pritiska koji je nedavno uzrokovao tornada u Sjedinjenim Američkim Državama i pljuskove u Velikoj Britaniji.
Polarni medvjed (Foto: mynorway.co.uk) -
Polarni medvjed (Foto: mynorway.co.uk)

To znači da bi se na Arktiku mogle zabilježiti temperature i do 35 stepeni više nego što je decembarski prosjek.

Kompjuterske projekcije za ovu sedmicu govore o temperaturama i do pet stepeni celzijusa, dok je uobičajena temperatura za ovo doba godine minus 30 stepeni. To znači da će Sjeverni pol biti topliji od većeg dijela Sjeverne Amerike i Evrope.

Iako su varijacije u temepraturama Arktika, koji se ovih dana nalazi u 24-satnom mraku, česta pojava, naučnici smatraju da je spomenuta razlika od 35 stepeni isuviše velika.

"Ovo je zastrašujuća i izuzetno rijetka pojava", rekao je meteorolog Erik Holthaus. Njegov kolega Robert Skribler takođe smatra kako su posljednja mjerenja neobično visoka te da predstavljaju moguće obaranje rekorda.

Manjak hladnoće izmijeniće proces stvaranja arktičkog leda koji se tokom zime obnavlja, a koji je ionako znatno umanjen tokom posljednjih godina.

Situacija na Arktiku uzrok je i snažnih vjetrova koji duvaju brzinom i do 370 kilometara na sat. Oluja Frank već je u srijedu udarila u obale Engleske, Škotske i Irske.

Temperature oko nule i iznad od 1948. godine tek su tri puta registrovane na Sjevernom polu tokom mjeseca decembra.

Mjerenja obavljena u četvrtak svjedoče o rastu temperature koja iznosi plus 0,5 stepeni celzijusa.