latinica  ћирилица
31/12/2015 |  15:56 ⇒ 16:31 | Autor: Agencije

Najupečatljivije foto-prevare na internetu u ovoj godini

Godina za nama bila je naporna za novinare koji su morali da razotkrivaju fotografije koje su upotrebljavane u pogrešnom kontekstu i koje su poslužile da zavaraju cio svijet, posebno putem društvenih mreža.
Bazen hotela u Katmandu - Foto: Screenshot/YouTube
Bazen hotela u KatmanduFoto: Screenshot/YouTube

Fotografija koja je objavljena uz tekst o zemljotresu u Nepalu, na kojoj četvorogodišnji brat grli dvogodišnju sestru, postala je izuzetno popularna na Fejsbuku i Tviteru, ali fotografija je zapravo nastala u vijetnamskom selu 2007. godine. "Mislim da je ovo moja najviše dijeljena fotografija, ali nažalost u pogrešnom kontekstu", rekao je fotograf Na Son Ngujen.

Јedan izuzetak među fotografijama: u medijima se pojavio i snimak bazena hotela u Katmanduu tokom zemljotresa kojim je trebalo da bude prikazana razornost najgoreg zemljotresa za posljednju 81 godinu. Ipak, ni ovaj video-snimak nema veze s Nepalom. Nastao je 2010. godine tokom zemljotresa u Meksiku. Tu su bile i fotografije i snimci rušenja zgrada, ali većina ih je nastala u Egiptu.

Video-snimak navodnog zemljotresa u Nepalu

Nevjerovatne fotografije koje su se pojavile na Instagramu koje prikazuju put migranta od Senegala do Španije oduševile su mnoge, dok svi nisu shvatili da nije uopšte riječ o migrantu, već o marketinškoj kampanji za festival fotografa u sjevernoj Španiji. Јedan od korisnika društvenih mreža objavio je fotografiju migranta uz koju je napisao: "Sjećate li se ovog muškarca? Pozirao je u IDIL-u prošle godine - on nije izbjeglica". Riječ je o Laitju al-Salehu, bivšem komandantu Slobodne sirijske armije koja se bori protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Ašada. Muškarac koji je objavio ovu neistinu, a koju je podijelilo hiljade ljudi, kasnije se izvinio.

 

Mediji širom svijeta objavili su fotografiju koja je navodno bila napravljena samo minut prije terorističkog napada u dvorani "Bataklan". Otkriveno je da je fotografija nastala na koncertu koji je održan nekoliko dana ranije, a bend "Eagles of Death Metal" ju je objavio na svojoj Fejsbuk stranici dan prije napada.

 

„Bataklan“, nekoliko dana, a ne minut prije terorističkog napada

Ista situacija dogodila se i sa fotografijom koja navodno prikazuje prazne ulice Pariza nakon napada. U stvari je fotografija nastala kao projekat "Silent World"-a u kojem se koriste trikovi kako bi ulice grada izgledale puste kao pred smak svijeta.

Projekat "Silent World"-a

Priča o razvedenom Nijemcu koji je pola imetka dao na prodaju prevarila je mnoge ljude, pa i medije. Na Ibeju se, zaista, prodavala ta imovina, ali priča u vezi sa tim nije bila tačna.

Video-snimak na Јutjubu imao je 4,5 miliona pregleda, a na njemu se vidi automobil presječen na pola. Ipak, njemačka asocijacija barova priznala je da je to izmišljeno kao dio marketinške kampanje.

Pola automobila je samo dio marketinške kampanje