latinica  ћирилица
04/01/2016 |  12:24 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Kina: KP će isključiti članove optužene za sujevjerje

Nekoliko članova partije posljednih godina je optuženo za "sujevjernu praksu."

Kineska Komunistička partija će isključivati članove ako se utvrdi da se bave "sujevjernim aktivnostima", što je nova disciplinska mjera na snazi od početka godine, prenijeli su danas kineski mediji.

Kineski predsjednik Si Đinping, koji je takođe generalni sekretar partije, pozvao je posljednjih nekoliko mjeseci na jačanje ideološke kontrole 88 miliona članova Komunističke partije. Si je paralelno pojačao i medijsku kampanju protiv korupcije, zbog koje su brojni članovi partije uhapšeni.

"Feudalno sujevjerje podrazumeva proricanje sudbinje kao i feng-šui, tradicionalnu praksu čiji se principi zasnivaju na određenom raspoređivanju namještaja i predmeta u kući koji mogu pozitivno da utiču na blagostanje u tom domu", naveli su kineski mediji.

Kineski zvaničnik DŽuang Dešui izjavio je da funkcioner koji više ne vjeruje u marksizam i lenjinizam, već u feng-šui, govori o tome da ima problema s poštovanjem vrijednosti.

Nekoliko članova partije posljednih godina je optuženo za "sujevjernu praksu".

DŽu Јonkgong, bivši šef kineske obaveštajne službe, koji je optužen za korupciju, optužen je i zbog korišćenja usluge jednog vidovnjaka i majstora za ćikong, oblika tradicionalne kineske gimnastike.

Prema novim disciplinskim propisima, sujevjerje predstavlja direktno kršenje discipline Komunističke partije i svaki član će biti isključen ukoliko se utvrdi da je organizovao i sprovodio takvu praksu. Oni koji budu učestovali u tome, dobiće disciplinski ukor, naveli su mediji.