latinica  ћирилица
06/01/2016 |  16:26 | Autor: RTS

Pronađen najveći plavi zvjezdani safir na svijetu

Gemološki institut u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, potvrdio je da najveći plavi zvjezdani safir ima 1.404,49 karata, čija se vrijednost procjenjuje na minimalnih 100 miliona dolara, dok sadašnji vlasnik smatra da bi na aukciji mogao da dostigne cijenu od 175 miliona dolara.
Plavi zvjezdani safir „Adamova zvijezda“ - Foto: BBC
Plavi zvjezdani safir „Adamova zvijezda“Foto: BBC

Godišnja vrijednost industrije dragulja u Šri Lanki iznosi 103 miliona dolara, dok su safiri u izvozu najzastupljeniji. Plavi zvjezdani safiri dobili su ime po prepoznatljivoj oznaci u njihovom centru.

„U momentu kad sam ga vidio, odlučio sam da ga kupim“, otkrio je za Bi-Bi-Si sadašnji vlasnik koji je želio da ostane anoniman.

„Kada je dragulj došao do mene, pomislio sam da bi to mogao biti najveći plavi zvjezdani safir na svijetu, pa sam rizikovao i kupio ga“, dodao je. 

Vlasnik nije želio da otkrije cijenu safira, rekavši da je apsolutno povjerljivo koliki je njen iznos. Poznato je da je prethodni rekorder težio 1.395 karata.

Novi dragulj iskopan je u gradu Ratnapura, na jugu Šri Lanke, koji je poznat kao Grad dragulja.

Sadašnji vlasnik dao mu je ime Adamova zvijezda po muslimanskom vjerovanju u kome je Adam stigao u Šri Lanku, nakon što su otjerali iz rajskog vrta. Legenda kaže kako je Adam tada živio na obroncima planine, sada poznate kao Adamov vrh.

Vlasnik Adamove zvijezde kupio je plavi safir ne razmišljajući o njemu kao o „komadu nakita, već izložbenom komadu“.

Govoreći za Bi-Bi-Si, Armil Samun, vodeći gemolog i prodavac nakita u Šri Lanki, potvrdio je da je ovo najveći plavi zvjezdani safir na svijetu.

Udruženje za dragulje i nakit u Šri Lanci objavilo je 2011. godine da vjerenički prsten Kejt Midlton, vojvotkinje od Kembridža, ima u sebi safir pronađen u toj zemlji 1970. godine, dok je ranije bio u vlasništvu Dajane, princeze od Velsa.