latinica  ћирилица
08/01/2016 |  08:08 | Autor: B92

Јoga liječi sindrom slomljenog srca

Sindrom slomljenog srca pogađa žene starije od 60 godina, a manifestuje se kao srčani napad sa bolom u grudima i kratkim dahom kao kod pravog napada.
Meditacija (Foto: Thinkstock) -
Meditacija (Foto: Thinkstock)

Istraživači vjeruju da ovaj sindrom uzrokuje udar adrenalina koje ode u srce putem simpatičkog nervnog sistema. Okidač je stres ili ekstremna emotivna situacija kao što je bolest ili smrt voljene osobe.

Iako se osobe izliječe od ovoga, posljedice mogu biti fatalne. Godinama su ljekari pisali recepte za beta blokatore kako bi spriječili ponavljanje takvog stanja vjerujući da će tako kontrolisati adrenalin i druge hormone. Ali tretman nije bio efektan.

U novoj studiji kardiolog dr Harmoni Rejnolds otkrio je da ovaj sindrom uzrokuje parasimaptički nervni sistem koji smiruje tijelo. Rejonlds je analizirao 20 žena od kojih je 10 patilo od ovog sindroma u proteklih nekoliko godina i podvrgavao ih je stresu (podsećao na smrt voljenih ili uzbuđenje koje dožive kada im djeca igraju utakmicu). Svaka žena je rekla kako joj se podigao pritisak kada bi se prisjetila stresnog događaja.

S obzirom na to da meditacija i joga smiruju telo, Rejnolds ih je poslao na kurseve i rezultati su bili odlični. Žene su smanjile parasimpatičku modulaciju otkucaja srca i samim tim su sprječile sindrom slomljenog srca.