latinica  ћирилица
08/01/2016 |  09:46 ⇒ 21:18 | Autor: SRNA

Akademici: Odbrana državnosti i imena Republike Srpske

Povodom Dana Republike Srpske, srpski akademici ocjenjuju da Srbi, kao i drugi narodi, imaju pravo da brane stečenu državnost i ime, te da to nikoga ne ugrožava.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Akademik Miro Vuksanović ističe da je Republika Srpska nastala kao rezultat želje da Srbi imaju prava kao i drugi narodi, da čuvaju svoje ime i svoj jezik, da imaju ustanove kulture, prosvjete, nauke i umjetnosti i da slobodno stvaraju, misle i govore.

"To je normalna pojava u savremenom svijetu. Ko god govori drugačije - nije dobronameran. Ne može niko uzimati od nekoga ono što nije njegovo. Srbi imaju obavezu da budu Srbi i da brane stečenu državnost", naglašava akademik Vuksanović.

On ocjenjuje da je Dan Republike Srpske "prilika višeg reda i značaja da se takva obaveza ispunjava" te da to nikoga ne ugrožava, pa zato ne bi trebalo ni drugi da ugrožavaju srpska prava.

Akademik Vasilije Krestić navodi da svaka država ima dan državnosti, pa se upravo zato Republici Srpskoj osporava da je država.

"Zato što bježe od toga da priznaju da je država - zato su i digli toliku galamu. Dan Republike je jedan od atributa državnosti i zbog toga Republika Srpska i insistira na tome, a oni koji su protiv nje ustaju protiv toga.

Kao što postoje simboli zastava i grb, tako je u tom kontekstu i Dan državnosti", pojašnjava akademik Krestić.

Upravo zbog toga je, smatra Krestić, bitno da se obilježava Dan državnosti Republike Srpske, jer Republika Srpska jeste jedan vid države.

Akademik Matija Bećković navodi da Sveti Stefan pada na treći dan Božića i da onaj ko zabranjuje da se slavi Sveti Stefan - zabranjuje da se slavi i Božić.

"To nije bilo zabranjeno ni u najneslavnijim vremenima. To je slava od kada Srbi postoje, a sa istorijske strane to je bila slava Nemanjićke Srbije i djedovine Svetog Save", ističe on.

Akademik Bećković navodi da se "slava slavila i u ropstvu, a kamoli da neće u slobodi".

"Od proslave se očekuje da se veselimo i radujemo, jer onako kako se veselimo i tugujemo na zemlji, tako se i sveti Stefan raduje i tuguje na nebu", zaključuje Bećković.