latinica  ћирилица
09/01/2016 |  16:04 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Bećković: Sveti Stefan zaštitnik Srpske - velike narodne građevine

Akademik Matija Bećković rekao je da je Republika Srpska velika narodna građevina čiji je zaštitnik i krsna slava Sveti Stefan - svetitelj koji je propovijedao ljubav i jednakost za sve.
Akademik Matija Bećković - Foto: RTRS
Akademik Matija BećkovićFoto: RTRS

"Sam Bog zna da li je Sveti Stefan izabrao Republiku Srpsku ili je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana", rekao je Bećković, podsjetivši da je ovaj svetitelj u vrijeme Nemanjića bio zaštitnik i krsna slava Srbije.

On je istakao da to što samo Srbi imaju krsnu slavu nije dovoljan razlog da se slava zabranjuje, niti da se osjećaju uskraćeni oni koji je nemaju.

"Učinili bismo veći greh da smo se zabranama povinovali, nego što su ga učinili oni koji su ih izricali. Uostalom, da su došli da slavimo zajedno dočekali bismo ih kao braću i sudije Ustavnog suda BiH koji su Dan i krsnu slavu Republike Srpske proglasili neustavnim", poručio je Bećković u Banjaluci na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

Bećković je istakao da su Srbi slavili i u ropstvu, u rovu pod pećinama, u tamnici i izgnanstvu, a da za to nisu tražili odobrenje.

"Sveti Stefan nije umeo ni da ćuti, ni da krije svoju veru, ni da istinu zadrži za sebe, jer je znao da se jedino istinom može izvojevati sloboda. Oklevetali su ga da je hulio na Boga, a klevete podupreli lažnim svedocima. Kao što su za lažne optužbe lako nalazili lažne svedoke pre dve hiljade godina, lako ih nalaze i sada", rekao je Bećković.

On je naveo da se borba za opstanak i identitet poklopila sa borbom za evropske vrijednosti, istakavši da su male zemlje "u inkubatorima koje tuđa ruka isključuje i uključuje", kao i da ne znači "da nećemo biti ljudi, ako uđemo u EU".

"Onom ko se bori za svoj identitet prete da neće imati od čega da živi i savetuju da tu temu jedno vreme zadrže za sebe. Dilema je da li da slavimo i budemo gladni ili da budemo siti i slavimo u dubini duše", rekao je Bećković.

On je citirao srpskog političara Slobodana Јovanovića koji je rekao da je ujedinjenje Srba komplikovanije od ujedinjenja bilo kojeg drugog naroda, te poručio da Srbi, ako budu složni, neće biti mali i slabi, nego veliki i nepobjedivi.

"Planeta postaje lutkarsko pozorište u kojem se više ne zna ko igra na čijim koncima i čija je sudbina u čijim rukama. I pored svega, najvažnija, najčistija istina je ona da sudbina Srba, Srbije i Republike Srpske zavisi samo od nas", poručio je Bećković.

On je naglasio da se najveće planine i gorski vrhovi nalaze u Republici Srpskoj, ali da su od njih veći oni koje su građani Srpske podigli sami.

"Radujmo i veselimo se jer onako kako se mi radujemo na zemlji tako se na nebu raduje naš zaštitnik Sveti Stefan koji je bio nešto stariji od Republike Srpske, a živi i živeće večno", naglasio je Bećković.

On je dodao da se ne vodi prvi put bitka da se Srbi liše budućnosti, kao i da je borba za Republiku Srpsku počela odavno, navodeći da je samo od 1804. do 1918. godine podignuto 14 ustanaka za slobodu.

"Živjela Republika Srpska, Slava tebi Hriste Bože, nado naša", poručio je Bećković.

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom završena je svečana akademija povodom Dana i krsne slave Republike Srpske kojoj su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Akademiji su prisustvovali i ministri u vladama Srpske i Srbije, narodni poslanici, član kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić, predstavnici Srpske u institucijama BiH, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici međunarodnih organizacija, te zvanice iz političkog, javnog, društvenog i kulturnog života Srpske i Srbije.