latinica  ћирилица
09/01/2016 |  17:56 ⇒ 22:17 | Autor: RTRS

Cvijanović: Praznik je vlasništvo građana i institucija Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je današnje obilježavanje Dana Republike prekretnica za sva buduća obilježavanja i da je ovaj praznik vlasništvo njenih građana i njenih institucija.

"Ponosna sam na one koji su pokazali da su dio ove slavljeničke atmosfere, ali su to odradili sa visokim stepenom dostojanstva i ponosa. Ponosna sam i kao predsjednik Vlade, ali i kao građanin Republike Srpske, kada imate priliku da vidite toliko ujedinjenih poruka kao danas", rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da su obraćanja predsjednika Republike Milorada Dodika, premijera Srbije Aleksandra Vučića i Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja bili veličanstveni govori, ali da su današnjoj proslavi Dana Republike svi dali svoj doprinos i da je ona objedinila sve generacije.

"Moram reći da nas je, možda, na to jednim dijelom natjerala i muka i činjenica da stalno osjećate da ste ugroženi, napadnuti i da je napravljena velika nepravda odlukom Ustavnog suda BiH. Mislim da tu ima jedna doza odbrambenog mehanizma. Međutim, važnije je da je Dan Republike vlasništvo naših građana i naših institucija", poručila je premijer Srpske.

Ona je kao ključne stvari za ispravno pozicioniranje Republike Srpske navela političko jedinstvo u suštinskim pitanjima, efikasan rad njenih institucija i otvaranje svih kanala komunikacije sa svijetom, ma kako to bilo teško i ma kako taj svijet bio opterećen stereotipima.

"Mislim da je današnje obilježavanje prekretnica za sve buduće dane republike, ali i poruka da smo svi zajedno i sigurna sam da su ove generacije mladih prepoznale veliku šansu da pokažu svoj patriotizam kao neko ko će odgovorno i znalački upravljati tim poslovima kad na njih dođe red", rekla je Cvijanovićeva.