latinica  ћирилица
10/01/2016 |  18:15 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

"Јoš svečanije, i dogodine slavićemo 9. januar kao Dan Republike" (VIDEO)

Dok je Republika Srpska svečano i dostojanstveno proslavljala svoj Dan, 9. januar, američka ambasada pozivala je vlasti u Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene zakona da bi, kako navode u saopštenju, ubuduće slavila ovaj datum u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.
9. januar - Dan Republike -
9. januar - Dan Republike

Na sličan način o Danu Republike izvještavali su i federalni mediji, koji su proslavu 9. januara, smjestili upravo u kontekst odluke Ustavnog suda BiH. Sve ovo izazvalo je brojna reagovanja zvaničnika Srpske. Najoštrija osuda stiže od predsjednika Republike Milorada Dodika.

Američkoj ambasadi predsjednik Dodik poslao je jasnu poruku - Republika Srpska i dogodine će 9. januara slaviti Dan Republike, iako je Ustavni sud BiH dao rok od šest mjeseci da se izabere drugi datum. Kvalifikacije koje je američka ambasada iznijela povodom proslave Dana Republike "neprihvatljive su i uvredljive". Za ministra Petra Đokića najbolji odgovor svima onima koji kritikuju Srpsku zbog proslave Dana Republike, dali su njeni građani – upravo slaveći ovaj datum.

Američka ambasada preuzela je ulogu podsjetnika – šta je ko odlučio i ko mora da poštuje rokove i praznik uskladi sa ustavom BiH. Republika Srpska poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i politički sistem koji proističe iz Ustava, ali ne poštuje nasilje međunarodne zajednice, odgovara predsjednik Srpske. Svojim saopštenjem američka ambasada napala je Dan Republike, povrijedila i Republiku Srpsku i srpski narod, potpuno nepotrebno, jer Srbi poštuju Ameriku i njene nacionalne datume, ističe Dodik.

- Mislim da je nekorektno da neko juče tako govori o Republici Srpskoj. Na političkom nivou to bi bilo miješanje u unutrašnje stvari. To Sarajevo često radi. Republika Srpska odbacuje bilo kakve insinuacije, amabasadorka bi trebalo da pročita odluku u kojoj piše da Dan Republike nije formalno ukinut sve dok ne bude odgovora iz Republike Srpske - zakon ili akt skupštine. Do tada niko nije rekao da ne može da se slavi, rekao je Dodik.

Stav američke ambasade nije ništa novo niti iznenađujuće za ministra Petra Đokića.

- Narod je juče rekao svoje. Taj što nije vidio odgovor on je i slijep i glup, naglasio je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

A američkoj ambasadi, očigledno, smetaju bliske veze Srpske i Srbije pa su podsjetili i da je srpski premijer, koji je juče bio u Banjaluci, prošle godine ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtona, poštuje suverenitet BiH. Uvjereni su da Vučić nakon odluke suda, shvata, kako navode, osjetljivu prirodu ovog događaja,

- Srbija je uvijek tu da brine za sve ono što je u Dejtonu napisano, da je čuva, istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije.

Dolazak Vučića bio je u centru pažnje federalnih medija. Šta o proslavi Dana Republike misli političko Sarajevo, ni juče ni danas ni riječi. Oglasilo se ono intelektualno, Krug 99 koji tvrdi da bi proslava Dana Republike Srpske mogla dovesti do krize i destabilizacije BiH. Mustafa Cerić ironično piše o svemu onome što su svjedoci proteklih dana iznijeli u Hagu.

- Ovih dana u Hagu se priča da su Bošnjaci sami sebi iznudili genocid. Da su Bošnjaci sami sebe ubili na Markalama. Da su ubijeni Srebreničani živi i zdravi u Americi. Devetog januara Banjaluka slavi tu priču. Svi su se okupili u Banjaluci da najave jahače apokalipse. Ne bojim ih se dok u meni ima bosanskog duha, navodi Cerić.

- Cerić je svojevremeno rekao da Srbi mogu da odu odavde i odnesu na opancima zemlje što im se u'vati. Јa mu kažem, što sam rekao i onda,. Mi kada budemo izlazili odavde, odnijećemo cijelu Republiku Srpsku, naglasio je Dodik i dodao - još svečanije, i dogodine slavićemo 9. januar kao Dan Republike. I sljedeća na koju pada 25. godišnjica i sve ostale, slaviće se tog datuma. To ne može nijedan sud da ospori.