latinica  ћирилица
11/01/2016 |  14:25 | Autor: SRNA

Dokazano: Inteligentni žive duže!

Inteligentni ljudi žive duže - tvrde škotski naučnici.
Mozak (Foto: Thinkstock) -
Mozak (Foto: Thinkstock)

Oni su analizirali podatke prikupljene u psihološkom istraživanju u Škotskoj iz 1932.godine, kada je, istog dana, gotovo svaki jedanaestogodišnjak u zemlji rješavao test inteligencije, a potom je praćen životni vijek ispitanika.

Pokazalo se da su inteligentnija djeca živjela duže, iako su bili isključeni faktori poput ekonomskog statusa i vrste zaposlenja.

Rezultati su, u skladu sa ranijim studijama, koje su dokazale povezanost koeficijenta inteligencije i mortaliteta.

"Ustanovili smo da je `I-KU` ispitanika koji su umrli prije 1. januara 1997. godine bio znatno niži u dobi kada su imali 11 godina, u odnosu na one koji su 1997. još bili živi", stoji u članku objavljenom u "Britanskom medicinskom žurnalu".

Podaci koje su prikupili i analizirali naučnici sa Univerziteta u Aberdinu i Edinburgu pokazuju da su šanse dječaka sa koeficijentom inteligencije 115 da će doživjeti 76. rođendan bile za 20 odsto veće od šansi osoba koje su u istoj dobi imale "I-KU" 100, što je prosjek.

Naučnici još nemaju odgovor zašto je to tako, ali više od 20 longitudinalnih istraživanja /studije koje obuhvataju duži vremenski period/ imalo je slične rezultate.

Nekoliko je hipoteza. Prema prvoj - inteligentnije osobe će prije vezati automobilski pojas, izabrati zdraviju hranu, izbjegavati pušenje i baviti se fizičkim vježbama.

Drugim riječima, pametniji su i bolji u izbjegavanju stvari koje bi ih mogle ubiti.

Prema drugoj hipotezi, veći "I-KU" jeste znak snažnije fizičke konstitucije, odnosno organizma i tijela "koje će trajati". Riječ je o znaku, a ne o uzroku, napominju naučnici.

Treća hipoteza govori da postoji genetska veza između veće inteligencije i dugovječnosti.

Naučnici navode da je cijela priča veoma komplikovana, pogotovo što bolji rezultat na testu inteligencije ne mora nužno biti odraz inteligencije i može da zavisi i od društvene klase, obrazovnih standarda i drugih kulturoloških razlika.

Ipak, naučnici ističu da je jedno nepobitno: veza između veće inteligencije i dužine života postoji.