latinica  ћирилица
13/01/2016 |  10:40 | Autor: Večernji list

Limun trava ublažava nervozu i liječi depresiju

Začinska trava sa mirisom i ukusom limuna. Posebno je djelotvorna kod poremećaja organa za varenje i povišenog krvnog pritiska.
Limun trava - Foto: ilustracija
Limun travaFoto: ilustracija

Limun trava (cymbopogon citratus) je višegodišnja suptropska i tropska biljka, a njeno blagotvorno dejstvo poznato je od davnina. Posebno je zastupljena u tradicionalnoj medicini Indonezije, Malezije i Indije, a zbog začinskih i ljekovitih svojstava gaji se svuda u svijetu. Kod nas još nije odomaćena.

Ima izgled trave sa aromom limuna. Pomalo opor ukus daje posebnu notu pikantnim jelima, izvrstan je začin supama, čorbama, specijalitetima od piletine, ribe i morskih plodova. Po ukusu se savršeno slaže sa čilijem i bijelim lukom, obavezan je sastojak karija. Čisti se kao mladi luk, najčešće se koristi donji, deblji deo - lukovica. Јelo dobija egzotičnu aromu i kada mu se dodaju duguljasti listovi ove biljke. Koristi se svježa, osušena, dok se kao prah najčešće dodaje čajevima.

Osim toga, sjajan je dodatak i desertima, koktelima i bezalkoholnim pićima. Dodaje se drugim čajevima, poboljšava im miris, ukus i ljekovito dejstvo.

Citrusna aroma potiče od esencijalnog ulja, koje ova biljka posjeduje u velikoj količini. Djeluje protivupalno i blago sedativno, snižava i krvni pritisak. Zbog antiseptičkog i antibakterijskog svojstva, primjenjuje se i lokalno, utrljava se na problematičan dio tijela. Pokazalo se izvanrednim u liječenju sportskih povreda, modrica i istegnuća. Pored toga efikasno čisti masnu kožu, a u aromaterapiji ima relaksirajuće sredstvo. Primenjuje se i kod njege kože sa proširenim porama i jakim naslagama celulita.

Sa eteričnim uljem limun trave ne bi trebalo pretjerivati, jer može da izazove alergijske reakcije na koži, pa se ni ono, kao ni ostali djelovi biljke, ne preporučuje djeci mlađoj od šest godina, trudnicama i dojiljama.

Travari je koriste i za liječenje depresivnih stanja, nervoze, poremećaja organa za varenje. Utiče blagotvorno na opšte zdravlje organizma, a istraživanja pokazuju da pomaže i u borbi sa različitim oblicima tumora. Osobama na hemioterapiji narodni lekari preporučuju da piju 1,5 l soka u danima kada primaju terapiju, jer čuva imunitet. Pravi se tako što se u vrelu vodu doda malo usitnjene limun trave (cijela stabljika), sačeka da se ohladi, procjedi i pije.

Osim toga, ako ovu biljku gajite u saksiji u kući, nećete imati problema sa insektima, naročito sa komarcima.