latinica  ћирилица
13/01/2016 |  10:51 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

"Prevencija i rano otkrivanje karcinoma prostate" (VIDEO)

U šest opština regije Birač: Zvorniku, Srebrenici, Vlasenici, Milićima, Šekovićima i Bratuncu završen je projekat "Prevencija i rano otkrivanje karcinoma prostate" koji je finansirao Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uz pomoć resornog ministarstva.
Liječenje - Foto: ilustracija
LiječenjeFoto: ilustracija

 Akciji besplatnog pregleda se odazvalo 1.640 muškaraca starijih od 40 godina. Rezultati su pokazali lošu zdravstvenu sliku. 

Karcinom prostate je najčešći karcinom kod muškaraca i čini oko 15 odsto svih malignih bolesti. Јedini način da se bolest otkrije na vrijeme jesu preventivni pregledi.

Cilj projekta jeste podizanje svijesti i značaja prevencije i ranog otkrivanja karcinoma prostate. Od 1.640 pregledanih pacijenata, 140 je sumnjivih nalaza.

- Ti pacijenti su poslati na dalju opservaciju, prije svega na urološki pregled gdje će daljim daljim dijagnostičkim metodama, i ukoliko je naravno potrebno, i biopsijom prostate, biti utvrđeno da li se radi o benignom procesu ili karcinomu prostate, rekao je dr Ognjen Planinčić,  menadžer projekta "Prevencija i rano otkrivanje karcinoma prostate.

Potvrđena su i dva karcinoma prostate, kod jednog pacijenta je urađena operacija. Ovaj karcinom se uspješno liječi ako je na vrijeme otkriven.

- Važno je da taj veliki dio pacijenata sa lošim nalazima ušao u sistem. Znači, oni će se redovno kontrolisati. Svi naši timovi su dobili instrukcije i svi su pacijenti pozvani čim su nalazi ovi koji imaju povećani PSA, naglasio je Goran Birčaković, specijalista porodične medicine.

Godišnje od karcinoma prostate u Republici Srpskoj oboli od 300 do 500 ljudi.