latinica  ћирилица
13/01/2016 |  17:36 ⇒ 20:04 | Autor: TANЈUG

Šta kraljica Elizabeta dobija na poklon?

Kao i svake godine, Bakingemska palata objavila je danas listu poklona koje je britanska kraljica Elizabeta II dobila tokom 2015. od svjetskih lidera i zvaničnika.
Tradicionalni meksički poklon, Drvo života, poklon predsjednika Enrikea Penje (Foto: westerndailypress.co.uk) -
Tradicionalni meksički poklon, Drvo života, poklon predsjednika Enrikea Penje (Foto: westerndailypress.co.uk)

Među darovima ima nakita, ornamenata i po neka neobična stvar kao što je puter s medom domaće proizvodnje, koji je kraljica dobila od prve dame Amerike ili figura od marcipana, poklon od njemačkog predsjednika.

Bakingemska palata navodi da je tokom posjete Velikoj Britaniji u junu, supruga američkog predsjednika Mišel Obama poklonila kraljici korpu sa čajem od verbene, ukrasnom svijećom, dvije teglice meda i teglom putera s medom iz bašte u Bijeloj kući.
Mišel Obama je poklonila kraljici i srebrnu vazu marke Tifani.

Guverner britanskih Djevičanskih ostrva darovao je kraljicu "vrećicom soli", eemački predsjednik Јoakim Gauk poklonio je figuru Brandenburške kapije od marcipana, a kineski predsjednik Si Điping katalog poštanskih maraka, drvenu rezbariju u obliku breskve i dva CD-a sa narodnim pjesmama u izvođenju njegove supruge, poznate kineske pjevačice.

Princ Čarls je tokom svojih prošlogodišnjih zvaničnih posjeta na poklon dobijao uglavnom opremu za bebe, poput drvene zvečke i dječjih cepelica, za svoje unuke, princa DŽordža i princezu Šarlot.

Svi zvanični pokloni članovima kraljevske porodice se brižljivo zavode svake godine.

Kraljica i njena porodica mogu da pojedu jestive darove, da jedan broj njih poklone u dobrotvorne svrhe, da ih izlože u svojim rezidencijama ili čuvaju u posebnim skladištima.

Pokloni se ne mogu prodati ni biti predmet razmjene.