latinica  ћирилица
19/01/2016 |  09:10 | Autor: Večernje novosti

Protiv gripa, topla supa

Obrocima bogatim ugljenim hidratima i masnoćom možete da se odbranite od virusa influence. Domaći tečni obrok sadrži lako svarljive proteine koji jačaju organizam, vitamine B grupe i malo masti.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

Da biste se što prije izborili sa gripom, na jelovniku bi trebalo da bude 15 odsto bjelančevina, 30 odsto masnoća i 55 procenata ugljenih hidrata. Svaki dan trebalo bi uzeti tri kašičice maslinovog ulja u obrocima i salatama, i pojesti domaću pileću supu, jer je to najbolji tečni obrok tokom svake prehlade, sadrži lako svarljive proteine, nepohodne organizmu da se oporavi, vitamine B grupe i malo masti.

Uopšteno, kod gripa, i u prevenciji gripa, svi obroci moraju da budu hranljivi ali vrlo lagani, bogati kompleksnim šećerima ili ugljenim hidratima. U ishranu treba uvrstiti tjesteninu, pirinač, krompir i dosta hljeba od integralnog brašna, ako je moguće obogaćen sjemenkama susama (sadrži kalcijum) i suncokreta (bogat je izvor vitamina E).

Šargarepa, spanać, blitva, brokoli bogati su beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a pomorandže, kivi, peršun i paprike sadrže velike količine vitamina C. Ne treba zaboraviti i bijeli luk koji se oduvijek primjenjuje u liječenju katara, smanjivanju bola u grlu, snižava temperaturu i pomaže u liječenju infekcija disajnih puteva.